Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilökuva muusikko Knucklebone Oscarista keskittyy elämänhallinnan ongelmiin

Dokumentin päälle liimattu fiktio on sekä kiusallisen alleviivaavaa että turhaa.

Radio ja TV
 
Jussi Rastas / Yle
Faktaa ja fiktiota sekoittava dokumentti seuraa Knucklebone Oscaria bändeineen kolmen viikon kiertueella Kiinassa.
Faktaa ja fiktiota sekoittava dokumentti seuraa Knucklebone Oscaria bändeineen kolmen viikon kiertueella Kiinassa. Kuva: Jussi Rastas / Yle

Nelikymppinen muusikko Oskari Martimo eli Knucklebone Oscar on tehnyt uraa rokkaavan rhythm’n’bluesin soihdunkantajana 1990-luvun alusta asti.

Jo Martimon valitsema ja jalostama musiikkityyli oli hänen aloittaessaan nuorelle muusikolle suomalaisissa oloissa niin epätyypillinen, että siinäkin olisi ollut aineksia kiehtovan dokumentin aiheeksi.

Ohjaaja Oskari Pastila keskittyy Knucklebonehead-elokuvassaan kuitenkin lähes yksinomaan Martimon adhd-tyyppiseen persoonaan. Se on jakautunut kahtia instrumentteja ja hotellihuoneita tuhoavan rock and roll -eläimen ja itseään terapeutin sohvalla etsivän, seestyneen perheenisän kesken.

Tämä kaikki on faktaa. Päälle Pastila on latonut fiktiivistä ja näyteltyä materiaalia, joka on paikoin sekä kiusallisen alleviivaavaa – ruumiin eritteet ja viina virtaavat – että turhaa. Martimon valmiiksi kiinnostavaa hahmoa alleviivaisi tehokkaimmin juuri faktoihin perustuva toteavuus.

Kokonaisuus on kasattu kolmen viikon kostean ja sekoilun täyteisen Kiinan-kiertueen ympärille. Reissun jäljiltä yhtyeen jäsenet potevat niin sydämen rytmihäiriöitä kuin sijoiltaan menneitä olkavarsia.

Hajottaminen, riehuminen ja ryyppääminen olisi helppoa nähdä vain ikiaikaisten rock-kliseiden ääliömäisenä toisintamisena.

Kun asiaa pysähtyy pohtimaan, ymmärtää, etteivät nämä ole enää kliseitä ensinkään. Mitään edellämainituista asioista, ryyppäämistä lukuun ottamatta, ei rockin piirissä enää juurikaan harrasteta.

Lajityypistä riippuen rock on jalostunut väline- ja kestävyyslajista joko tyylipuhtaaksi valtavirran kilpaurheiluksi tai indie-henkisemmällä laidalla sofistikoituneeksi kaupunkikulttuuriksi.

Varsinkin jälkimmäisestä kulmasta – niin sanotusta Flow-kulttuurista – käsin tarkasteltuna Martimo näyttäytyy jonkinlaisena primitiivisyydestä viehättyneenä eksentrikkona ja kylähulluna.

Tämä myös lienee juuri se mielikuva, jota hän toivoo Knukcleboneheadin pönkittävän, sillä se asettaa Martimon luontevasti vanhan liiton blues-ukkojen kummalliseen kaanoniin.

He kaikki kärsivät eriasteisista elämänhallinnan ongelmista.

Ehkä blues ei siis olekaan syy vaan seuraus?

Knucklebonehead Teemalla klo 21.00.

Oikaisu 10.4 kello 11.45: Knucklebonehead-dokumentin ohjaaja on Oskari Pastila, ei Oskari Pihlajisto kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat