Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marzia, ystäväni on teos rohkeasta afgaaninaisesta

Kirsi Mattilan dokumenttielokuva palkittiin juuri festivaaleilla USA:ssa ja Belgiassa.

Radio ja TV
 
Sari Aaltonen / Yle
Kirsi Mattila ja Marzia Gholami ystävystyivät, kun Mattila kävi vuonna 2011 Afganistanissa kouluttamassa naistoimittajia.
Kirsi Mattila ja Marzia Gholami ystävystyivät, kun Mattila kävi vuonna 2011 Afganistanissa kouluttamassa naistoimittajia. Kuva: Sari Aaltonen / Yle

Kirsi Mattila kävi vuonna 2011 Afganistanissa kouluttamassa naistoimittajia. Hän tutustui erityisesti yhteen ja teki hänestä dokumenttielokuvan Marzia, ystäväni (Suomi 2015).

Silloin 19-vuotias Marzia Gholami oli mennyt suoraan lukiosta töihin tv- ja radioyhtiö Rah-e-Fardaan. Hän halusi opiskella lakia ja ryhtyä poliitikoksi esikuvanaan Hillary Clinton. Sulhanenkin oli löytynyt omin avuin työpaikalta, ilman perheen järjestelyjä.

Gholami haaveili matkustamisesta ja halusi vaikuttaa asioihin. Toisaalta hän pelkäsi Talibanin paluuta ja pommi-iskuja, jotka ovat arkipäivää.

Mattila kävi Afganistanissa useita kertoja. Välillä hän piti Gholamiin yhteyttä sähköpostilla. Kaikkiaan Mattila seurasi tämän elämää neljä vuotta.

Elokuvassa Mattila toimii itse kertojana, mutta suuntaa sanansa ystävälleen. Epätavallinen sinä-muotoinen ratkaisu etäännyttää hieman.

Mattila (s. 1958) on tehnyt dokumentteja jo pitkään. Marzia, ystäväni on hänen tunnetuin työnsä. Sitä näytettiin Suomessa teattereissa, ja se on kiertänyt ahkerasti maailman festivaaleilla. Palkintojakin on tullut, muun muassa afganistanilaiselta dokumenttifestivaalilta.

Dokumentti kertoo rohkeasta naisesta, joka haluaa murtautua afgaaninaisen roolista. Rohkeutta tarvitaan jopa toimittajaksi ryhtymisessä. Sitä paheksutaan, koska hommassa joutuu tekemisiin miesten kanssa ja näyttäytymään julkisuudessa.

Gholami käy Suomessakin naistoimittajien ryhmän mukana. Monet heistä eivät kertoneet matkastaan kotona, koska ulkomailla käyminen ei sovi naisille.

Marzia, ystäväni kääntyy kertomukseksi siitä, kuinka naisen haaveet tukahtuvat vähitellen. Lopulta dokumentin tekeminen alkaa käydä Gholamille niin vaaralliseksi, että Mattila kysyy, haluaako hän varmasti jatkaa. Siinä asiassa Gholamin rohkeus ei petä.

Mattila pitää oman roolinsa pienenä, mutta näyttää väläyksiä omasta elämästään Suomessa peiliksi Afganistanin ahtaalle todellisuudelle.

Välillä Mattila esiintyy kotiaskareissa. Mukana vilahtaa välillä perheen miehiäkin, jotka eivät kokkaa tai tiskaa. Ehkä Mattila haluaa huomauttaa hienovaraisesti, että toisinaan sukupuoliroolit voivat meilläkin olla aika perinteiset.

Tosin Afganistanista ollaan kaukana myös henkisesti.

Kukaan ei kai pidä kotimaassa pahana sitä, että Mattila matkustelee maailmalla tekemässä dokkaria. Afganistaniin meneminen vastoin ulkoministeriön suosituksia vaati häneltäkin hieman rohkeutta.

Dokumenttiprojekti: Marzia, ystäväni TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat