Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toinen maailmansota on suosittu teema Suomessa

Yksilökuvaus ja sotakuvaus sopivat harvoin yhteen elokuvissa.

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström

Toinen maailmansota on ollut suosittu teema kotimaisessa elokuvassa. Tänään esitettävät Kartanon naiset (1944) ja Lupaus (2005) ovat esimerkkejä siitä, miten aihepiiriä meillä tavanomaisesti käsitellään.

Kummassakin elokuvassa sota on vain taustalla, tykinjymynä taivaanrannassa tai lyhyenä väläyksenä rintamalta. Taistelukohtauksien sijaan pääpaino on yksilöissä. Kartanon naiset on kuvaus kotirintaman naisista, kun taas Lupaus kertoo lotista.

Samaan tyylin toteutettiin lukuisia elokuvia jatkosodan aikaisessa Suomessa. Viime vuosikymmeninä perintö on näkynyt muun muassa Taru Mäkelän Pikkusisaressa (1999) ja Sakari Kirjavaisen Hiljaisuudessa (2011). Edellinen kertoi sotasairaalassa työskentelevästä apusisaresta, jälkimmäinen ruumiiden kokoamispaikalla palvelevasta kahdesta nuoresta sotamiehestä.

Näkökulma kuitenkin muuttuu, kun suomalaiset sotaelokuvat keskittyvät taistelukohtauksiin. Tuolloin yksilökuvaukset unohtuvat ja sotaa kuvataan ryhmän kautta. Edvin Laine viitoitti tähän tien Tuntemattomalla sotilaallaan (1955). Ja sama tie on jatkunut niin Tuntemattoman uusintaversiossa (1985), Talvisodassa (1989) kuin Åke Lindmanin sotaelokuvissa Etulinjan edessä (2004) ja Tali-Ihantala 1944 (2007).

Mikko Niskasen Sissit (1963) ja Olli Saarelan Rukajärven tie (1998) ovat harvoja poikkeuksia. Taistelukohtaukset ovat niissä vahvasti läsnä, mutta ne toimivat vain ulkoisina elementteinä. Tärkeämpää on kummankin elokuvan päähenkilön, iskujoukkoa johtavan luutnantin, sisäinen maailma.

Kartanon naiset TV1:ssä klo 13.35. Lupaus Subilla klo 21.15.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat