Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petos ei ole alkujaksojensa perusteella täysosuma

Sarja kurkistaa valtapeliin ja rahanhimoon tuulivoimayhtiössä. Aivan täysosuma se ei vielä alkujaksojensa perusteella ole.

Radio ja TV
 
Christian Geisnæs / Yle
Yksi Petos-sarjan päähenkilöistä on nuori uraohjus, Energreen-yhtiön pääjuristi Claudia (Natalie Madueño).
Yksi Petos-sarjan päähenkilöistä on nuori uraohjus, Energreen-yhtiön pääjuristi Claudia (Natalie Madueño). Kuva: Christian Geisnæs / Yle

Tanskalaisten draamasarjojen rima alkaa olla jo niin korkealla, että ennen pitkää kovat odotukset eivät täytykään. Sikäläisellä yleisradioyhtiöllä DR:llä on kuitenkin niin toimivat reseptit ja tekijät käytössään, että mahalaskuja ei ainakaan voi tulla.

Uusi Petoskin on rakennettu tukevan kivijalan päälle. Tanskalaisten tuotantotapa on käsikirjoittajavetoinen, ja sarjan kirjoittajilla on kokemusta sekä Vallan linnakkeesta että Perillisistä. Pääkäsikirjoittajana on toiminut Jeppe Gjervig Gram. Vastaava ohjaaja Per Fly tunnetaan parhaiten elokuvista, muun muassa ruotsalaisesta Monica Z -elämäkerrasta.

Visuaalisessa ilmeessä korostuu aiemmista tanskalaissarjoista tuttu sininen sävy, joka tässä tapauksessa viittaa myös alkuteksteissä tulvivaan vesiteemaan. Ja mihin sitten vesi viittaa? Se selvinnee kymmenosaisen trillerin edetessä.

Keskiössä on tällä kertaa energiatalous. Sarjan tapahtumat keskittyvät suureen, valtion tukemaan Energreen-yhtiöön, joka menestyy tuulivoimalla. Sarja vihjaa vahvasti, että uusiutuvan energian taustalta löytyy yhtä rumaa valtapeliä ja rahanhimoa kuin mistä tahansa yritysmaailmasta.

Yksi päähenkilöistä on nuori nainen Claudia ( Natalie Madueño ), joka nousee pikavauhdilla Energreenin pääjuristiksi. Hänen perimmäiset motiivinsa pysyvät arvoituksena, samoin kuin firman johtajan Sanderin ( Nikolaj Lie Kaas ). Sarjan jännitettä kasvatetaan juuri päähenkilöillä, joista kerrotaan vain tipoittain. Claudia on kuitenkin se, jonka moraaliin on tarkoitus luottaa.

Vastapoolissa on poliiseja, jotka ryhtyvät tutkimaan tavanomaista henkirikosta. Tapaus tuntuu olevan yhteydessä Energreeniin, ja pääpoliisi Mads ( Thomas Bo Larsen ) ajautuu työskentelemään talousrikosten puolelle.

Tapahtumia käynnistyy useissa pisteissä. Kolmannessa jaksossa ollaan Abu Dhabissa ja globaalin energiatalouden syövereissä. Samalla juoni alkaa siirtyä lähitulevaisuuden puolelle.

Petos on jälleen lyönyt katsojaennätyksiä kotimaassaan, mutta ihan täysosumalta se ei alkujaksojen perusteella vielä vaikuta. Henkilöhahmot piirtyvät epätarkasti, ja poliisien työskentelyä kuvataan vetelästi.

Tanskalaiset ovat taitavia dramatisoimaan vaikeita yhteiskunnallisia asioita. Petoksen juoni on huuhaata, mutta se kerrotaan niin huolellisesti, että sarja herättää järkeenkäyviä kysymyksiä. Tosiaan: miten uusiutuva energia mullistaa globaalia taloutta?

Petos Femillä klo 22.00. Pääkäsikirjoittaja Jeppe Gjervig Gramin haastattelu: hs.fi/kulttuuri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat