Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihminen muuttaa lajien kehitystä

Onneksi dokumentissa kerrotaan myös hyviä uutisia.

Radio ja TV
 
Steve Nicholls / Yle
Luonnonvalinta suosi tummempaa yöperhosta, kun teollistuminen Britanniassa nokesi puiden rungot. Nyt vaalea on jälleen yleisempi.
Luonnonvalinta suosi tummempaa yöperhosta, kun teollistuminen Britanniassa nokesi puiden rungot. Nyt vaalea on jälleen yleisempi. Kuva: Steve Nicholls / Yle

Monet muistanevat peruskoulun biologian tunnilla esitellyn evoluutiotapauksen, jossa ihmisellä oli sormensa pelissä: teollisuuden päästöjen noettua Englannissa puiden rungot tietyt yökköspopulaatiot tummentuivat, kun saalistajat napsivat helposti erottuvat vaaleat yksilöt suihinsa.

Tiededokumentissa Oikukas evoluutio (Unnatural Selection, 2013) palataan mainittuun tapaukseen ja esitellään liuta tuoreempia, joissa näkyy ihmisen aiheuttama ”epäluonnollinen luonnonvalinta”.

Kuulemme esimerkiksi, että Yhdysvalloissa alikulkusiltojen alla pesivien pääskyjen siivet ovat lyhentyneet, koska nopeammin kääntyvät linnut ehtivät paremmin väistää niiden alta kulkevat rekat.

Australiassa Pseudechis porphyriacus -käärmeet pärjäävät paremmin, jos niiden päät ovat pienempiä.

Syy: jos käärme syö pienen myrkyllisen jättikonnan, se jää eloon, mutta jos käärme kykenee nielaisemaan suuren konnan, myrkkymäärä on tappava.

Jättikonnia puolestaan tuotiin Australiaan torjumaan tuholaiskuoriaisia, mutta siitä tuli yksi kaikkien aikojen pahamaineisimmista vieraslajeista.

Väljähtyneempää ihmettelyä dokumentissa on suden ja siitä jalostettujen koiralajien vertailu. Tuttua on myös kauriiden pieneneminen, kun metsästäjät mieluiten ampuvat komeimmat ja elinvoimaisimmat yksilöt.

Onneksi mukaan mahtuu myös hyviä uutisia. Päästöjen sääntelyn ansiosta Britanniassa vaaleat yöperhoset ovat jälleen tummia yleisempiä.

Prisma: Oikukas evoluutio TV1:ssä klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat