Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Väänänen ei pidä matkustelusta

Dokumentin päähenkilön yksinkertaisessa elämänfilosofiassa on jotain opettavaista.

Radio ja TV
 
Yle
Matti Väänänen viihtyy kotona, hän on matkustanut sieltä pois vain kerran: 49 vuotta sitten armeijaan Riihimäelle. Nyt hän matkalle uudestaan.
Matti Väänänen viihtyy kotona, hän on matkustanut sieltä pois vain kerran: 49 vuotta sitten armeijaan Riihimäelle. Nyt hän matkalle uudestaan. Kuva: Yle

Olen tavannut useita ihmisiä, jotka kertovat lukevansa radiokritiikkejäni, vaikka eivät kuuntele radiota. Nyt haastan heidät kaikki kuuntelemaan radiota edes tämän kerran. Areenassa sen voi tehdä koska tahansa kuukauden ajan.

Reetta Arvilan dokumentti Ahon Matti palaa Riihimäelle on nimittäin opettavainen kokemus. Näinä aikoina, jolloin Suomesta lennellään Pariisiin shoppailemaan tai Lontooseen klubille, Suomessa on edelleen joukko ihmisiä, jotka eivät ole käytännössä matkustelleet lainkaan.

Ja monet heistä ovat varsin onnellisia.

Yksi heistä on Matti Väänänen Ylikiimingin Alavuotolta. Hän on matkustanut viimeksi 49 vuotta sitten – Riihimäelle armeijaan.

Navettaan Matti on lähtenyt joka aamu lukuun ottamatta muutamaa sairauslomapäivää 1970-luvulla.

Pökerryttävän läsnä olevassa dokumentissa Väänänen palaa nuoruuden varuskuntaansa Reetta Arvilan seurassa. Päähenkilön yksinkertaisessa elämänfilosofiassa on jotain opettavaista.

Matti Väänänen on onnellinen juuri sellaisena kuin on. Hän pohtii, uskaltaako hotellin fiinien lakanoiden väliin mennä ensinkään. Aamiaisella hän kaipailee talkkunapuuroa.

Väänäsen filosofisista toteamuksista suosikkini lohkeaa asemalaiturilla, jonne hän saapuu reilusti etuajassa: ”Parempi aikaa on myydä kuin ostaa.”

Reetta Arvila on yksi kolmesta radioreportaasitoimittajasta, jotka Ylen viimeisimmässä henkilöstömyllerryksessä siirtyivät radion dokumenttiryhmään.

He ovat tuoneet mukanaan piristävän tuulahduksen vahvaa tilannetajua. Reportaasi ja dokumentti ovat toistensa lähisukulaisia, ja tässä tapauksessa ristisiitos vahvistaa perimää.

Ahon Matti palaa Riihimäelle on hyvä esimerkki dokumentista, jossa toimittajan läsnäolo on luontevaa, leikkaukset huomaamattomia ja kronologia toimii rakenteellisena ratkaisuna.

Mutta miten kävi Matille, joka pääsi unelmiensa road tripille? Astuuko hän jo kohta lentokoneeseen?

Ei todellakaan. Seuraavana aamuna hän palaa navettaan. ”Reissuhalut lähti kerralla.”

Ahon Matti palaa Riihimäelle Radio 1:ssä klo 22.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat