Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisaktivistit panevat pyörät pyörimään

Dokumentaristi Fredrik Gerttenin kanta autoiluun tulee selväksi. Hänen mielestään ylenmääräinen riippuvuus autoista on sairaus.

Radio ja TV
 
Janice D´Avila / Yle
Sāo Paolon kaduilla pyöräilijällä on ahdasta.
Sāo Paolon kaduilla pyöräilijällä on ahdasta. Kuva: Janice D´Avila / Yle

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina suunnitelman, jonka mukaan Hämeentien reunoille rakennetaan pyöräkaistat. Pitkään jatkunutta vääntöä vauhditti marraskuussa 2015 luovutettu kuntalaisaloite, jonka allekirjoitti 12 000 helsinkiläistä.

Ruotsalaisen Fredrik Gerttenin dokumentissa (2015) pyöräilyä yrittävät edistää aktivistit Helsinkiä suuremmissa ja vaarallisimmissa autokaupungeissa: Los Angelesissa, Sāo Paolossa ja Torontossa.

Otsikko Pyörät vastaan autot tiivistää aika tarkkaan sekä elokuvan kerronnallisen asetelman että puolensa valinneen ohjaaja Gerttenin asenteen. Hänen mielestään ylenmääräinen riippuvuus autoista ja autoilusta on sairasta, suorastaan sairaus.

Asetelma on samankaltainen kuin Gerttenin dokumentissa Bananas!* (2009), jossa hän seurasi hedelmäjätti Dolen haastanutta yhdysvaltalaista juristia. Ja päätyi itse yhtiön pelottelemaksi, kuten osoitti seurantadokumentissaan Big Boys Gone Bananas!* (2011).

Ehkä Pyörät vastaan autot on siksi kritiikiltään ympäripyöreämpi. Gertten viittaa kyllä autoilua lobbaaviin piireihin – autoteollisuus, rakennusteollisuus, öljyteollisuus – mutta ketään varsinaisesti haastamatta tai haastattelematta.

Esimerkit puhuvat toki puolestaan, ja Gertten osoittaa, mihin autoilun hallitsematon ja ”luonnonvoimainen” kasvu johtaa. Eikä määrien lisääntyminen ole mukavaa edes työmatka-autoilijoille, jotka yhden laskelman mukaan istuvat Yhdysvalloissa ratin takana noin 55 työpäivää vuodessa. Pyöräilyn edistäminen helpottaisi heidänkin elämäänsä.

Pyörät vastaan autot Femillä klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat