Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvien rikkaat ovat harvoin symppiksiä

Päähenkilön suuri varakkuus hyväksytään vain silloin, kun rikastuminen on alkanut täysin nollasta.

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
MTV3
Michael Douglas on Wall Streetin häikäilemätön rahamies Gordon Gekko.
Michael Douglas on Wall Streetin häikäilemätön rahamies Gordon Gekko. Kuva: MTV3

”Ahneus on hyväksi”, toteaa Gordon Gekko ( Michael Douglas ) kuuluisan monologinsa päätteeksi elokuvassa Wall Street – rahan ja vallan katu (1987). Gekko on kylmä suursijoittaja, jossa henkilöityy 80-luvun kasinotalouden häikäilemättömyys.

Gekko on myös vahva stereotyyppi siitä, miten rikkaita ihmisiä elokuvissa yleensä kuvataan. He ovat monesti itsekkäitä, epäsympaattisia omaan napaansa tuijottajia, joilla ei ole kykyä empatiaan. Ainoa, mitä he himoitsevat, on raha.

Tällainen oli jo Charles Foster Kane ( Orson Welles ), maailman parhaimmaksi elokuvaksi usein tituleeratun Citizen Kanen (1941) päähenkilö. Hän oli suurliikemies, joka nautti maallisen mammonan tuottamasta vallasta.

Rikkautta kuvaavien elokuvien sanoma on hyvin selkeä: ahneus ei ole hyväksi. Rikkauden tie johtaa gekkot ja kanet yleensä vain turmioon tai yksinäisyyteen.

Rikkaus on elokuvissa sallittua ainoastaan yhdellä tavalla. Päähenkilön suunnaton varakkuus hyväksytään vain silloin, kun rikastuminen on alkanut täydellisesti nollasta. Näin ollen elokuvahistorian sympaattisin rikas lienee Forrest Gump ( Tom Hanks ).

Hän on keskivertoa tyhmemmäksi todettu mies, jolla ei alussa ole mitään. Viattoman ja pyyteettömän asenteensa avulla hän onnistuu kuitenkin ikään kuin vahingossa luomaan itselleen miljardiomaisuuden. Forrest Gump on tavallinen jokamies. Siksi häneen on helppo samaistua.

Wall Street – rahan ja vallan katu MTV3:lla klo 22.45.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat