Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italialaiselokuva kertoo 1980-luvun verisistä mafiavuosista komedian keinoin

Mafia linkittyy sisialialaisen Arturon elämään joka käänteessä.

Radio ja TV
 
Yle
Ohjaaja Pierfrancesco Diliberto esittää itse komediansa päähenkilöä, tragikoomista Arturoa. Tämän pitkäaikaisen ihastuksen kohde on Flora (Cristiana Capotondi).
Ohjaaja Pierfrancesco Diliberto esittää itse komediansa päähenkilöä, tragikoomista Arturoa. Tämän pitkäaikaisen ihastuksen kohde on Flora (Cristiana Capotondi). Kuva: Yle

Mafia tappaa vain kesäisin ★★★ La mafia uccide solo d'estate, Italia 2013 Teema klo 22.01

Mafia ei ole helppo aihe komedialle. Huumori voi onnistua vain niiltä, joilla on tarpeeksi rohkeutta ja henkilökohtaista kokemusta.

Sisilian Palermossa syntynyt Pierfrancesco Diliberto, lempinimeltään Pif, on käsitellyt mafiaa satiirin keinoin muun muassa juontamissaan tv-ohjelmissa, ja pari vuotta sitten hän ohjasi aiheesta esikoiselokuvansa Mafia tappaa vain kesäisin. Se palkittiin vuonna 2014 Euroopan parhaana komediana.

Diliberto näyttelee itse elokuvassa pääosaa, tragikoomista Arturoa, joka kertoo oman tarinansa syntymästä alkaen. Mafia linkittyy Arturon elämään joka käänteessä, kuten se kuului kaikkien palermolaisten arkeen 1970- ja 1980-luvulla.

Elokuvan terävin piikki osuu oikeastaan juuri tavallisiin palermolaisiin, jotka viimeiseen asti kieltäytyivät näkemästä ympärillä riehuvaa mafiasotaa, vaikka tuomareita ja poliiseja murhattiin kiihtyvään tahtiin. Tähän kieltämiseen viittaa myös elokuvan nimi, vähättelevä tokaisu, jonka Arturo kuulee omalta isältään.

Arturokin on pitkään sokea, sillä hänen silmänsä näkevät vain suloisen Floran, johon hän ihastuu jo pikkupoikana koulunpenkillä. Arturo myös ihailee kritiikittömästi Italian silloista pääministeriä Giulio Andreottia, jonka mafiayhteyksistä ei noina vuosina vielä puhuttu ääneen.

Aikuisina Arturon ja Floran ( Cristiana Capotondi ) tiet yhtyvät, kun Arturo aloittelee työtään toimittajana, ja Flora on päätynyt avustamaan tunnettua poliitikkoa Salvatore Limaa. Lima, kuten muutkin elokuvassa esiintyvät henkilöt, on tosielämän hahmo.

Diliberto yhdistää epäonnisen Arturon tarinaan aitoa uutiskuvaa mafiamurhista. Nuori mies yrittää elää normaalia elämää, mutta lopulta hän väsyy ihmisiin, jotka kääntävät katseensa, vaikka vieressä ammutaan.

Ennen elokuvaa Teeman Italia-illassa nähdään brittiläisen talousjournalistin Bill Emmottin toimittama dokumentti Italia, tyttöystävä koomassa (2012), jossa suomitaan nyky-Italian taloutta. Se on kuitenkin ehtinyt jo vähän vanhentua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat