Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

The Jam -dokumentti on ilahduttavaa katsottavaa

Inspiroivan dokumentin parasta antia ovat Paul Wellerin ja fani Martin Freemanin tuoreet haastattelut.

Radio ja TV
 
Yle
Kitaristi-laulaja Paul Weller, rumpali Rick Buckler ja basisti Bruce Foxton olivat The Jam vuosina 1972–1982.
Kitaristi-laulaja Paul Weller, rumpali Rick Buckler ja basisti Bruce Foxton olivat The Jam vuosina 1972–1982. Kuva: Yle

Bob Smeatonin dokumentti About the Young Idea (2015) on ilahduttavaa katsottavaa paitsi The Jamin ja Paul Wellerin musiikin ystäville myös kenelle tahansa 1970-luvun jälkipuolen englantilaisesta nuorisokulttuurista kiinnostuneelle.

Smeaton, joka oli tekemässä muun muassa The Beatlesin Anthology-dokumenttisarjaa, kuljettaa tarinaa pääosin uusien haastattelujen varassa mutta hyödyntää myös hyvälaatuista arkistomateriaalia. Erityisesti The Jamin livetaltioinnit ovat järisyttävän hyviä.

Haastattelumateriaalin keskeisintä antia ovat The Jamin jäsenten haastattelut, ja erityisesti Paul Wellerin. Hänen välinsä vanhoihin bändikollegoihin ovat tunnetusti olleet viileät, vaikka viime aikoina suhde basisti Bruce Foxtoniin onkin lämmennyt.

Vaikka Weller ei kohtaa Foxtonia ja rumpali Rick Buckleria kasvotusten, hän ei myöskään kutsu Buckleria sellaisilla vähättelevillä ilmaisuilla kuten ”se rumpali”. Weller kuulostaa kautta linjan sympaattiselta, lempeältä ja viisaalta.

Weller luotsaa katsojan The Jamin vaiheiden läpi, kotikaupunkinsa Wokingin pikkuruiselta työmiestenkerholta yhtyeen viimeiselle keikalle Brightoniin joulukuussa 1982 ja kertoo välillä inspiroivasti musiikistaan.

Hän kertaa, kuinka The Jamin väkevän poliittinen, yhteislauluhenkinen Eton Rifles -kappale syntyi, kun Eton Collegen oppilaat pilkkasivat koulunsa vierestä kulkenutta Thatcheria vastustavaa mielenosoitusmarssia. Weller muistelee, kuinka Etonin käynyt pääministeri David Cameron kehui Eton Riflesia kouluaikojensa lempikappaleeksi.

”Eivät kaikki kuuntele sanoituksia. Joillekin se on vain mukavaa taustamusiikkia”, hän toteaa.

Dokumentin puhuvista päistä parasta antia on yllättäen näyttelijä Martin Freeman, joka on yksi The Jamin tunnetuimpia julkkisfaneja.

Hänen havaintonsa Wellerin kyvystä tarkastella sanoituksissaan nuoruutta samasta perspektiivistä kuin faninsa, ilman ylimielisyyttä ja teennäisyyttä, on merkittävä ja auttaa ymmärtämään, miksi The Jamin kappaleet ovat kestäneet aikaa niin hyvin.

Dokumentin suurin heikkous ovat kuitenkin muut suunvuoron saavat, sattumanvaraisilta tuntuvat fanit. Heikoimmillaan he edustavat kliseistä englantilaista popkulttuuria, kuten vaikkapa hädin tuskin parikymppinen modbloggari, joka on samalla kiusallisen rehvasteleva ja rasittavan naiivi.

Armollisesti Smeaton pitää kuitenkin dokumentin rytmityksen dynaamisena, ja elokuva etenee kuin The Jamin musiikki, tehokkaasti ja ripeästi.

Olisi upeaa, jos joku tekisi samanlaisen dokumentin myös Wellerin seuraavasta yhtyeestä Style Councilista sekä hänen soolourastaan.

The Jam: About the Young Idea Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat