Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seitsemän syytä siihen, miksi snooker on maailman paras televisiolaji

Pessi Lyyra kertoo, miksi snooker toimii niin hyvin tv:ssä.

Radio ja TV
 
Reijo Hietanen
Pessi Lyyra paitsi katsoo myös pelaa snookeria. Hän oli vielä viime vuonna Suomen snookerin ranking-listan kärjessä.
Pessi Lyyra paitsi katsoo myös pelaa snookeria. Hän oli vielä viime vuonna Suomen snookerin ranking-listan kärjessä. Kuva: Reijo Hietanen

Snookerbiljardin MM-kisat alkavat taas. Jee!

Eurosportin kanavat näyttävät joka päivä pitkiä lähetyksiä kilpailuista. Silloin voi olla parisuhde, harrastukset ja työtkin vaarassa.

”Sitä voi tulla katsottua kymmenenkin tuntia päivässä, jos vaan muu elämä sallii”, sanoo Pessi Lyyra. Hän paitsi katsoo myös pelaa snookeria. Lyyra oli vielä viime vuonna Suomen snookerin ranking-listan kärjessä.

”Ennätykseni snookeria pelatessa on 32 tuntia putkeen”, Lyyra sanoo. Sitten hän kertoo seitsemän syytä siihen, miksi televisionkin ääressä voi vierähtää pitkä tovi.

1. Snookerin pelikonsepti on kuin tehty televisioon.

”Snookerissa se, mitä tapahtuu, näkyy koko ajan täydellisenä ruudulla, eli katsoja on koko ajan kartalla. Vertaa vaikka suunnistukseen, golfiin tai ammuntaan. Eihän niistä tiedä, missä mennään. Livenä katsottaessa snookerissa on maaginen tunnelma, mutta toisaalta siellä paikan päällä täytyy olla aika hiljaa ja epämukavasti. Siinä mielessä snookeria on mukavampaa katsoa tv:stä.”

2. Psykologinen tilanne välittyy tv-ruudulta.

”Minulle melkein se tärkein juttu on se, että pystyy samastumaan pelaajiin jännittävissä tilanteissa. [Lyyra on psykologian ja filosofian tohtori.] Sen jälkeen kun teräväpiirtolähetykset tulivat televisioon, voi jokaisen ilmeen ja melkein jokaisen hikipisarankin nähdä pelaajien kasvoilta.”

3. Snookerin katsominen on rentoa ja sosiaalista.

”Snookerin rento rytmi tekee sen, että jos katsoo kaverin kanssa, on helppoa jutella vaikka taktiikoista ja muista. Snookerhan on Briteissä etenkin naisten ja vanhempien ihmisten suosiossa tv-lajina, voisiko tämä sosiaalisuus liittyä siihen?”

4. Snooker on paikoin hyvin dramaattista.

”Parhaimmillaan snooker on tavattoman dramaattista. Kun vaikka erä tai koko ottelu ratkeaa tuurilyöntiin, koko ottelu voi kääntyä.”

5. Snooker kutittaa aivoja.

”Suurta huvia on miettiä, mitä itse tekisi pelaajien asemassa ja katsoa sitten, oliko ’oikeassa.’ Hyvät selostajat pystyvät myös valottamaan taktiikoita. Suosikkiselostajani on Alan McManus, jolla on huikea tietous taktiikoista.”

6. Snookeria katsoessa oppii herrasmiehen tavoille.

”Snooker on herrasmieslaji. Pelaajat myöntävät itse aina virheensä, vaikkei tuomari sitä olisi huomannut. Ja aina kehutaan vastustajaa ottelun jälkeen, ollaan positiivisia. Uskon, että itse peli tekee pelaajat sellaisiksi: pelatessa on hyvin tärkeää olla positiivisella ja optimistisella mielellä, muuten peli hajoaa.”

7. Suomi pärjää hyvin.

”Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull on pelannut hyvin viime aikoina.”

Snookerin MM-kisat Eurosportin kanavilla 16.4.–2.5. Maanantain livelähetykset Eurosportilla klo 12.00, 16.30 ja 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat