Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti kertoo, miten Mike Nicholsista tuli Mike Nichols?

Elokuvaohjaajan ura alkoi onnellisten tähtien alla.

Radio ja TV
 
HBO
Dokumentti Mike Nicholsista alkaa tämän koomikkovuosista Elaine Mayn esiintyjäparina.
Dokumentti Mike Nicholsista alkaa tämän koomikkovuosista Elaine Mayn esiintyjäparina. Kuva: HBO
Fakta

Mike Nicholsin ohjaustöitä

Kuka pelkää Virginia Woolfia? (1966)

Miehuuskoe (1967)

Tapaus Silkwood (1983)

Working Girl – tieni huipulle (1988)

Tv-sarja Angels in America (2003)

Closer – iholla (2004)

Charlie Wilsonin sota (2007)

HBO:n dokumentin Becoming Mike Nichols (2016) nimen voi suomentaa kotimaista radiosarjaa mukaillen Miten minusta tuli minä, Mike Nichols. Radiosarjan tapaan dokumentti nojaa keskushenkilönsä haastatteluihin – kahteen viimeiseen, jotka elokuvaohjaaja antoi ennen kuolemaansa sydänkohtaukseen marraskuussa 2014.

Haastattelija Jack O’Brien on Nicholsin ystävä, mikä tekee jutustelusta leppoisaa.

Nimensä mukaisesti Becoming Mike Nichols keskittyy kertomaan, miten vuonna 1931 Saksassa syntyneestä Michael Peschkowskysta tuli teatterivuosien ja kahden ensimmäisen elokuvan jälkeen maailmankuulu ohjaaja Mike Nichols. Tarina lopetetaan Oscar-gaalaan 1968, joten käytännössä mitään ei kerrota nimiohjaaja Nicholsina olemisesta.

Tämä saattaa tuntua vajavaiselta, mutta se ei sitä ole. Niin varmaotteinen ohjaaja kuin Nichols olikin, uran päätyttyä voi todeta, että hänen kaksi ensimmäistä elokuvaansa Kuka pelkää Virginia Woolfia? (1966) ja Miehuuskoe (1967) olivat myös hänen parhaansa.

Näihin keskittymällä lopputulos on varmasti mehukkaampi kuin jos mukaan olisi yritetty kahmia kaikki elokuvat, teatteriohjaukset ja avioliitot.

Dokumentti lähtee liikkeelle hilpeämmin kuin etukäteen arvaisikaan, koska ensiksi Nicholsista tuli menestyvä koomikko. Yhdessä Elaine Mayn kanssa hän kehitti pari-improvisaation pohjalta sketsejä, joista nähdään hauskoja näytteitä.

Mayn tapaaminen oli onnenpotku, ja muutenkin Nicholsin puheissa toistuu näkemys onnekkuudesta.

Teatterista Nichols esimerkiksi innostui teini-iässä nähtyään tuntemattoman Marlon Brandon Viettelyksen vaunu -näytelmässä. Ensimmäiseksi omaksi näyttämöohjaukseksi sattui Neil Simonin komedia Paljain jaloin puistossa, miespääosassaan Robert Redford.

Reitti elokuvaohjaajaksi avautui, kun Nichols tutustui Richard Burtoniin ja tämän kautta Elizabeth Tayloriin. Taylor oli lupautunut elokuvaversioon Edward Albeen nerokkaasta näytelmästä Kuka pelkää Virginia Woolfia? Nichols ehdotti itseään ohjaajaksi, ja Taylor kannatti ajatusta. Valmis elokuva keräsi kolmetoista Oscar-ehdokkutta ja voitti viisi.

Seuraavana vuonna Nichols itse palkittiin Oscarilla Miehuuskokeesta. Sen pääosaan valikoitui taidolla ja tuurilla ensikertalainen Dustin Hoffman. Useammankin onnenkantamoisen tulos oli elokuvan legendaarinen ääniraita, jolla soi Simon & Garfunkel ja joka kommunikoi sekä elokuvan leikkauksen että tarinan kanssa.

Runsas tunti kuluu Nicholsin ja O’Brienin seurassa nopeasti. Rento sanailu jättää tunnun, että aito Nichols tulee tutummaksi.

Becoming Mike Nichols HBO Nordicissa (hbonordic.fi)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat