Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italialaiselokuvassa seikkailee valesenaattori

Toni Servillo näyttelee kaksoisroolin hermolomalle häipyvänä poliitikkona ja tämän tilalle astuvana pelimiesveljenä.

Radio ja TV
 
Lia Pasqualino / Yle
Saksan liittokanslerin (Saskia Vester) kanssa Giovanni (Toni Servillo) pistää tanssiksi.
Saksan liittokanslerin (Saskia Vester) kanssa Giovanni (Toni Servillo) pistää tanssiksi. Kuva: Lia Pasqualino / Yle

Eläköön vapaus ★★★ Viva la libertà, Italia 2013 Teema klo 22.00

Toni Servillo nousi tähdeksi Italian kuumimman nykyohjaajan Paolo Sorrentinon elokuvissa. Kansainvälinen läpimurto oli Il Divo (2008), jossa hän näytteli Italian pääministeriä Giulio Andreottia.

Eläköön vapaus kulkee vähän samoilla jäljillä kuin Il Divo. Servillo näyttelee taas poliitikkoa, Italian isoimman oppositiopuolueen pääsihteeriä senaattori Enrico Oliveria.

Mutta ohjaajana ei ole Sorrentino vaan Roberto Andò (s. 1959), joka aloitti uransa muun muassa Francis Coppolan ja Federico Fellinin apulaisohjaajana. Fellinille Andò nostaa hattuakin yhdessä kohtauksessa.

Oliverin vasemmistopuoluetta ei nimetä eikä mukana ole todellisia henkilöitä, vaikka ollaankin lähellä Italian poliittista todellisuutta.

Suosion syöksyessä Oliveri häipyy hermolomalle Pariisiin ja tutustuu uudelleen nuoruutensa intohimoihin, entiseen tyttöystäväänsä Danielleen ( Valeria Bruni Tedeschi ) ja elokuvaan.

Norsunluutornistaan hypännyt poliitikko pääsee maistamaan myös taviksen elämää, jopa ruumiillista työtä.

Avustaja Bottini ( Valerio Mastandrea ) salaa pomonsa pakomatkan ja löytää tilalle kaksosveljen, Giovannin, joka on juuri päässyt mielisairaalasta. Servillo näyttelee molemmat roolit.

Giovanni solahtaa politiikan huipulle helposti kuin kusi sukkaan. Hänen ympäripyöreistä mietelauseistaan kukin löytää haluamansa.

Giovanni puhuu pyörryksiin niin liittolaiset kuin vastustajat ja selviää Saksan liittokanslerin kohtaamisesta tanssien. Todellisuudessa Giovannin konsteilla tuskin pärjäisi vallan piireissä.

Komediassa uskottavuus ei ole välttämättä tärkein juttu. Vaikkei Andò teekään kovin purevaa satiiria, hän onnistuu tuomaan esiin kuilun politiikan ja tavallisen elämän välillä.

Eläköön vapaus tuntuu aikuisten sadulta, kuin nykypolitiikan maailmaan siirretyltä versiolta Mark Twainin klassikosta Prinssi ja kerjäläispoika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat