Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radiossa puhe valtaa alaa musiikilta

Puheohjelmat yleistyvät kaupallisissa radioissa. Tuomas Kyrön ja Juha Vuorisen jutusteluohjelma Kaunokirjallisuuden karvakuonot on yksi podcastpalvelu Suplan kärkituotteista.

Radio ja TV
 
KARI SAARISTO
Kirjailijoiden Tuomas Kyrön ja Juha Vuorisen jutustelu on omalaatuinen yhdistelmä yleissivistystä ja pieruhuumoria.
Kirjailijoiden Tuomas Kyrön ja Juha Vuorisen jutustelu on omalaatuinen yhdistelmä yleissivistystä ja pieruhuumoria. Kuva: KARI SAARISTO

Älkää sitten vahingossakaan luulko, että Kaunokirjallisuuden karvakuonot -niminen ohjelma käsittelisi kirjallisuutta. Nimi viittaa ainoastaan siihen, että ohjelman läpänheittäjät Juha Vuorinen ja Tuomas Kyrö ovat kirjailijoita.

Esimerkiksi uusimmissa jaksoissa aiheena ovat erilaiset historialliset teloitustavat leijonille syöttämisestä ihmisen kappaleiksi repimiseen. Vaikka aihe on musta, ohjelmat ovat hetkittäin niin pöljiä, että niille on hankala olla nauramatta.

Kaunokirjallisuuden karvakuonot edustaa radiossa suosittua kaksoisjuontoa, joka perustuu kahden juontajan dialogiin. Se on läheistä sukua stand up -komiikalle, tosin sillä erotuksella, että stand upia tehdään yleensä yksin.

Vuorisen ja Kyrön jutustelu on omalaatuinen yhdistelmä yleissivistystä ja pieruhuumoria. Puheessa vilisee historiallista nippelitietoa, mutta siitä livetään vaivatta pippeleihin, kakkaan ja masturbaatioon.

Parhaimmillaan tällainen sekoilu on julkista sisäpiirihuumoria, jossa kuulija ei oikein itsekään tajua, mille nauraa. Ja nauru kuuluu toki tällä kertaa myös juontajien hyveisiin, kuten valitettavasti päälle puhuminenkin.

Kaunokirjallisuuden karvakuonot on yksi Nelosen syksyllä lanseeraaman Suplan kärkituotteista. Suplan podcasteja voi kuunnella mobiilisovelluksella tai suoratoistopalvelu Ruudussa.

Suplan sisällöt ovat puheohjelmia. Se, että palvelu on löytänyt yleisönsä, on osoitus kaupallisen radion ja musiikin liiton rakoilemisesta. Trendinä on, että puheen osuus kasvaa myös musiikkia sisältävissä ohjelmissa. Esimerkiksi Radio SuomiPopin suositussa Aamulypsyssä soitetaan vain muutama biisi tunnissa.

Muissa maissa on jo puhtaita puheradioita, jotka toimivat mainosrahoitteisesti. Suomessa puhesisällöt lisääntynevät kaupallisilla kanavilla jatkossakin.

On hieman surkuhupaisaa, että musiikin tekijänoikeusjärjestöt ovat saattaneet itse vaikuttaa musiikin vähenemiseen radiossa, kun kappaleiden esittämisestä uusilla jakelukanavilla ei ole päästy yhteisymmärrykseen.

Kaunokirjallisuuden karvakuonot Suplassa, uudet jaksot perjantaisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat