Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Illan baletissa voi viettää nyt kotisohvalla

Yle esittää Kansallisbaletin Pienen merenneidon perjantaina suorana verkossa ja Areenassa.

Radio ja TV
 
Sakari Viika
Pienen merenneidon perjantai-illan esityksessä pääroolin tanssii Tiina Myllymäki.
Pienen merenneidon perjantai-illan esityksessä pääroolin tanssii Tiina Myllymäki. Kuva: Sakari Viika

Tuotannot kevenevät, mutta laatu säilyy. Tällä periaatteella Yle lähettää tänään suorana verkossa Kansallisbaletin Pieni merenneito -esityksen. Huhtikuussa nähtiin suoratoistona Igor Stravinskyn ooppera Hulttion tie.

Molemmat esitykset perustuvat Ylen ja Kansallisoopperan ja -baletin yhteistyösopimukseen. Kolmivuotinen sopimus solmittiin 2014, ja se kattoi alun perin tv- ja radiotaltiointeja, mutta näinä vuosina suoratoistoille on avautunut uusia mahdollisuuksia. Ylellä on jo paljonkin kokemusta suoratoistoista Musiikkitalolla, ja nyt samaa kokeillaan ensimmäisiä kertoja oopperan lavalla.

Kansallisooppera on tullut vastaan hankkimalla saliin kuusi robottikameraa.

Myös esiintyjien sopimuksia on viilattu siihen suuntaan, että Kansallisoopperan on helpompi lähteä mukaan yhteistuotantoihin.

Suoratoistoille alkaa jo olla hyvät tuotantomallit olemassa, sillä Yle tuottaa Musiikkitalolta 40–50 suoratoistoa eli striimiä vuodessa, kertoo Ylen klassisen musiikin vastaava tuottaja Miikka Maunula.

Pienen merenneidon esityksessä on se erityinen puoli, että se lähetetään pelkästään verkossa, kun Hulttion tie -oopperaa tehtiin myös radioon.

”Nyt on haasteena, miten saadaan yleisö verkon puolelle”, Maunula sanoo.

Muuten Maunula arvelee, että klassisen musiikin suoratoistot ovat jo alkaneet löytää uutta yleisöä perinteisten radiokuuntelijoiden ja Teema-kanavan katsojien rinnalle. Tarkkaan sitä ei ole tutkittu, sillä striimit jäävät Areenaan, ja niitä katsotaan pitkään jälkeenpäin.

Yle tuo paikalle muutamia omia kameroitaan, jotka ovat ”miehitettyjä”. Miikka Maunulan mukaan Hulttion tiessä miehitettyjä kameroita tuli käytettyä enemmän kuin robotteja, sillä niillä pääsee joustavammin mukaan lavan tapahtumiin.

”Lavatapahtumien taltiointi on kuitenkin meidän kannaltamme keskeistä”, Maunula sanoo.

Musiikin suoratoistoihin liittyy kansainvälinen ulottuvuus, sillä ne leviävät myös Suomen ulkopuolelle. Tämäniltaista Pientä merenneitoa on markkinoitu varsinkin Tanskan suuntaan. Koreografian on tehnyt Kansallisbaletin johtaja, tanskalainen Kenneth Greve, ja baletin tarinaan on nivottu myös itse satusetä H. C. Andersen.

Lähetyksen ohjaa Tiina Siniketo, ja paikalla on toimittaja Liisa Vihmanen, jonka vieraiksi on kutsuttu muun muassa Marco Bjurström sekä teoksen säveltäjä Tuomas Kantelinen.

Pieni merenneito osoitteessa yle.fi/klassinen ja Areenassa klo 18.50. Suoratoistot on katsottavissa jälkikäteen Areenassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat