Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikaela Weurlander tallensi elämää Pansion vastaanottokeskuksessa

Viime syksynä kuvattu dokumentti on rauhallinen esitys kaoottisesta tilanteesta.

Radio ja TV
 
Yle
Pakolaisten makuusali pakolaiskeskuksessa Turun Metallikadulla on ääriään myöten täynnä.
Pakolaisten makuusali pakolaiskeskuksessa Turun Metallikadulla on ääriään myöten täynnä. Kuva: Yle

Vuonna 1990 perustettuun vastaanottokeskukseen Turun Pansiossa saattoi viime syyskuussa tulla 80 uutta asiakasta päivässä, vaikka se oli jo täynnä.

Mikaela Weurlander seuraa tilannetta aina joulunaluspäiviin asti Ylen dokumentissa Metallikatu, syksyllä 2015.

Tulijoiden virta on hidastunut, mutta se nostattaa silti yhä keskustelua ja tunteita. Siksi on tärkeää, että asiaa käsitellään.

Turussa tilanne alkoi rauhoittua jo lokakuussa. Pihalle pystytetyt teltat voitiin viedä pois. Kylmenevässä säässä niihin ei olisikaan enää voinut majoittaa ihmisiä.

Pieni dokumenttiohjelma on tehty nopeasti, ilmeisesti ajankohtaiseen tilanteeseen reagoiden. Enimmäkseen Weurlander tarkkailee tilannetta vérité-perinteen mukaan. Välillä keskuksen väki selittää vähän tekemisiään.

Siinä vapaaehtoisilla on merkittävä rooli. Kun pahin ruuhka välttää, he järjestävät tulijoille puuhaa, opettavat suomea, vievät retkille museoon ja luontoon. Vaikeista oloista tulleille toimettomuus on pahasta ja mikä tahansa muu ajateltava hyväksi.

Varsinkin syyskuussa kaoottisuus välittyy kuvista. Jonotetaan papereita ja ruokaa, lattiat ovat täynnä patjoja. Weurlander ei kuitenkaan anna sekasorron hallita ohjelmaansa vaan rauhoittaa seesteisellä musiikilla. Sitä rauhaa kun saataisiin someenkin.

Ohjelma päättyy myönteisiin tunnelmiin. Keskuksen joulujuhlassa lauletaan suomalaisia joululauluja ja tanssitaan arabialaiseen tyyliin. Lapset saavat lahjoja.

Metallikatu, syksyllä 2015 Femillä klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat