Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihastuttava mykkäelokuva kertoo onnellisesta sunnuntaista Berliinissä

Teema-kanavan lauantai-illan aiheena on sotien välisen Saksan elokuvataide.

Radio ja TV
 
Filmstudio Berlin
Osin dokumentaarisessa mykkäelokuvassa vuodelta 1930 berliiniläisnuoret viettävät vapaapäivää Wannsee-järven rannalla.
Osin dokumentaarisessa mykkäelokuvassa vuodelta 1930 berliiniläisnuoret viettävät vapaapäivää Wannsee-järven rannalla. Kuva: Filmstudio Berlin

Voiko elokuvissa nähdä kollektiivisen alitajunnan heijastumia? Aavistivatko Weimarin tasavallan ajan saksalaiset elokuvaohjaajat, mitä oli tulossa?

Teemalauantain aiheena on sotien välisen Saksan elokuvataide, ja siihen liittyen nähdään ensin Rüdiger Suchslandin dokumentti Caligarista Hitleriin, joka perustuu tuon ajan keskeisen elokuvateoreetikon Siegfried Kracauerin ajatuksiin. Dokumentissa esitellään, välillä aika korkealentoiseen tyyliin, aikakauden tunnetuimpia ja vähemmän tunnettuja ohjaajia (muun muassa F. W. Murnau, Ernst Lubitsch, Fritz Lang ) sekä heidän upeita elokuviaan.

Yksi niistä on Ihmisiä sunnuntaina, joka esitetään dokumentin perään.

Se on ihastuttava, vuonna 1930 valmistunut mykkäelokuva, jossa itseään näyttelevät berliiniläiset nuoret nähdään viettämässä kesäistä sunnuntaita.

Elokuva on fiktiivinen, ja käsikirjoituksen takana on Itävalta-Unkarissa syntynyt Billy Wilder, joka pian tämän jälkeen pakeni Hollywoodin suojiin.

Elokuvan ohjasivat Robert ja Curt Siodmak, ja kuvaajana toimi Eugen Schüfftan, erikoistehosteiden legenda.

Näyttelijät ovat oikeita henkilöitä omissa ammateissaan. Tyyliltään elokuva edusti ekspressionismin jälkeistä uusasiallisuutta, jolle oli ominaista muun muassa uuden ammattiryhmän, toimihenkilöiden esiinnousu.

Kuten Suchslandin dokumentissa todetaan Ihmisiä sunnuntaina on kuin Ranskan uuden aallon elokuvat. Se on raikas ja kepeä, ja jokaisesta kuvasta välittyy nuoruus.

Elokuvan yksinkertaisessa juonessa seurataan vapaapäiväänsä viettävien nuorten välisiä suhteita yhden päivän aikana, ja tapahtumat keskittyvät Wannseen rannalle, jonne he päätyvät piknikille.

Onnellisessa elokuvassa näkee väistämättä suurta traagisuutta. Mitä nuorille tapahtui elokuvan jälkeen?

Dokumentin lopputeksteistä voi lukea naispäähenkilöiden myöhemmistä vaiheista.

Caligarista Hitleriin Teemalla klo 21.00. Ihmisiä sunnuntaina (Menschen am Sonntag, Saksa 1930) Teemalla klo 22.55.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat