Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivokuolleiden vastaisku

Sohvaperunoiden ääressä tunsin kuuluvani ihmiskuntaan.

Radio ja TV
 
Juhani Karila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Ukkis-kerhon Eero sen sanoiksi virkki: ”Kyl mun täytyy sanoa pojat, et kyl tää on ollut kivaa tää touhu. Tää on antanu aika paljon niinku sellasta virikettä. Että on niinku tajunnu, että vielä elää.”

Sohvaperunoiden toisen kauden viimeinen jakso tuli Kakkoselta reilu viikko sitten. Vajaan tunnin mittainen tosi-tv-ohjelma, jossa katsottiin ihmisiä, jotka katsoivat tosi-tv:tä, taltutti kyynisimmätkin epäilijät, ja sarjasta kohkattiin ihan aiheesta tälläkin palstalla.

Sohvaperunat oli luonto-ohjelma ihmisistä. Aivan kuten luonto-ohjelmassa kuvataan leijonaperhettä loikoilemassa raukeana akaasiapuun alla savannilla, samoin Sohviksissa seurataan ihmisiä niiden luonnollisessa elinympäristössä erilaisten sohvien tyynykerrostumiin hautautuneina.

Formaatti todisti ainakin yhden sitkeän väitteen vääräksi.

Suurin piirtein niin kauan kuin televisio on ollut olemassa tutkimukset ovat meuhkanneet, että ruudun ääressä liikenne korvien välissä hiljenee ja katsoja taantuu lauhkeaksi vastaanottajaksi.

Näistä tuloksista on piirretty kauhukuvia töllön kautta ihmisiä manipuloivista markkinavoimista ja hömpällä turrutetuista epäkansalaisista, joiden piittaamattomuus murentaa demokratian.

Millaisia ihmiset olisivat ilman tv:tä? Kaikki lukisivat kirjoja ja uutisia ja iltaisin sarjojen tuijottamisen sijasta laatisivat yleisönosastokirjoituksia ja vastineita korkeaselkäisillä tuoleilla keittiönpöydän ääressä ekolampun valossa? Epäilemättä.

Sohvaperunoissa aivokuolleisuuden tasoja pinotaan vieläpä päällekkäin, jolloin itsenäistä ajattelua lamauttavan iskun pitäisi olla vastustamattoman painava.

Minusta tavallisten ihmisten reagointia itselle tuttuihin aiheisiin oli stimuloivaa seurata. Tunsin kuuluvani ihmiskuntaan.

Ja jos Sohvikset vaurioittivatkin keskushermostoani, en piittaa: katsoisin silti ennemmin Voice of Finlandia Oskun ja Juhanin kanssa Turussa kuin vertailisin puistonpenkkien määrää eri kaupunkien virkistysalueilla neljällä vuosikymmenellä kiilusilmäisen kansalaiskeskustelijan kanssa.

Uskokaamme Sohvisten Eeron vahvaa todistusta elämänlaatua parantavasta tosi-tv-kokemuksesta. Nauttikaamme formaattien pilkattuja sisältöjä uteliaina ja aina hyvässä seurassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat