Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mainosradioista löytyy yhä ohjelmia, joissa puhe liittyy musiikkiin

Satunnainen otos sunnuntain tarjonnasta osoittaa, että mukana on sekä persoonallisia ja persoonattomia musiikkiohjelmia.

Radio ja TV
 
Mitro Härkönen
Radio Helsingin sunnuntai-iltapäivän helmiä on Lasse Kurjen persoonallinen ja huolella koostettu musiikkiohjelma Rakkaudesta.
Radio Helsingin sunnuntai-iltapäivän helmiä on Lasse Kurjen persoonallinen ja huolella koostettu musiikkiohjelma Rakkaudesta. Kuva: Mitro Härkönen

Kun kaupallinen radiotoiminta Suomessa alkoi 31 vuotta sitten, oli varsin tyypillistä, että kanavien illat ja viikonloput täyttyivät erikoisohjelmista, joita useimmiten toimittivat antaumukselliset musiikkiharrastajat.

Sittemmin toimitetut musiikkiohjelmat ovat huvenneet ja jopa kadonneet monen mainosradion ohjelmakartasta kokonaan.

Edelleen niitä kuitenkin löytyy ja hyvin erilaisilta kanavilta. Erityisesti viikonloppuisin voi Ylen ulkopuoleltakin edelleen bongata ohjelmia, joissa puhe liittyy musiikkiin ja levyt valitsee ihminen eikä tietokone.

Tässä jutussa arvioin kolmea mielivaltaisesti valikoitua musiikkiohjelmaa.

Pääkaupunkiseudulla kuuluva Radio Sun Classics ei kuulu ketjuihin. Itsenäisyys ei kuitenkaan estä sitä olemasta tiukasti formatoitu. Kyseessä on tyylipuhdas hittiradio, joka ammentaa nostalgisuudesta.

Kanavalla on muutamia musiikin erikoisohjelmia, kuten Golden Sunday. Sen kutsuminen musiikkiohjelmaksi tosin on siinä ja siinä. Ohjelmalla ei ole juontajaa, ja kappalevalinnat ovat persoonattomia.

Golden Sunday on kuin Yle Radio 1:n Muistojen bulevardi ilman yllätyksiä. Luvassa on vain tunnetuimpia kappaleita Tom Jonesin, Eartha Kittin, Louis Armstrongin ja Ella Fitzgeraldin kaltaisilta artisteilta. Ja lisäksi kauhea määrä kanavatunnareita.

Radio Helsingin Rakkaudesta-ohjelmasta persoonallisuutta sen sijaan löytyy. Kanavan pitkäaikaisimpiin ääniin lukeutuvalla Lasse Kurjella on kokemusta niin musiikin tekemisestä kuin tuottamisestakin. Taustatiedot kuuluvat hänen juonnoissaan.

Ohjelman musiikki voi olla mitä vain etnosta kotimaisiin uutuuksiin. Musiikkivalinnoilla on kuitenkin kohtuullisen toimiva dramaturgia, joka pitää paletin kasassa.

Yksi kaupallisten musiikkiohjelmien todellisista helmistä on Järviradiossa esitettävä Matin MusiikkiMakasiini, joka tuo mieleen ikivanhan ohjelmatyypin, musiikkiesitelmän. Toimittaja Matti Kustaa pärjäisi varmaan monessa musiikkitietovisassa, mutta se ei riitä. Höysteenä on myös sivistävää taustoitusta varsinaisen musiikin ulkopuolelta.

Ohjelma perehtyy musiikkiin laajalla skaalalla teemoittain. Tänään aiheena ovat 1950-luvun lauluyhtyeet.

Matin MusiikkiMakasiiniin kannattaa tarttua vielä kun ehtii. 25 vuoden ajan eri kanavilla pyörinyt ohjelma nimittäin päättyy ensi vuoden lopussa toimittajan vetäytyessä radiotyöstä.

Golden Sunday Radio Sun Classicsissa klo 8.00, Rakkaudesta Radio Helsingissä klo 14.00, Matin MusiikkiMakasiini Järviradiossa klo 15.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat