Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosia valmisteltu dokumentti Olkiluodon ydinvoimalahankkeesta ei löydä fokusta

Mika Taanilan ja Jussi Eerolan teos Atomin paluu jää alamittaiseksi, vaikka käsillä oli suuri tarina.

Radio ja TV
 
Jussi Eerola / Yle
Olkiluoto kolmosen työmaalla on livetty pahasti alkuperäisestä aikataulusta, ja kustannukset ovat liki kolminkertaistuneet.
Olkiluoto kolmosen työmaalla on livetty pahasti alkuperäisestä aikataulusta, ja kustannukset ovat liki kolminkertaistuneet. Kuva: Jussi Eerola / Yle

Huhtikuussa uutisoitiin, että Teollisuuden Voiman tilaama Olkiluodon kolmas ydinvoimala saattaa valmistua kaupalliseen käyttöön loppuvuodesta 2018.

Kaiken tähän mennessä tapahtuneen perusteella se ei ole kovin todennäköistä.

Eurajoen massiivisella rakennustyömaalla on livetty alkuperäisestä aikataulusta kohta kymmenellä vuodella, sillä kolmosen piti tuottaa sähköä jo toukokuussa 2009. Samalla hinta-arvio on melkein kolminkertaistunut 8,5 miljardiin euroon.

Vaikeudet ja viivästymiset ovat olleet suuri haaste myös Mika Taanilalle ja Jussi Eerolalle, jotka vuonna 2004 päättivät tehdä dokumentin ydinvoimalan rakentamisesta, Eurajoesta sekä yleisemmin atomivoiman toisesta tulemisesta.

Ranskalaissaksalaisen yhteenliittymän toimittaman OL3:n piti olla rohkaiseva päänavaaja, ensimmäinen länsimainen ydinvoimahanke Tšernobylin onnettomuuden jälkeen.

Nyt tiedämme, että sellaista OL3:sta ei kehkeytynyt.

Toisaalta kaikkine odottamattomine ongelmineen hanke osoittautui dokumentaariseksi onnenpotkuksi, sillä ohjaajilla oli yhtäkkiä käsissään paljon suurempi tarina.

Viiden vuoden aikana kuvattu, Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuteen (2011) päättyvä Atomin paluu jää aineistoonsa suhteutettuna silti alamittaiseksi.

Näyttää siltä, että Taanila ja Eerola eivät ole malttaneet keskittyä teemaansa tai pystyneet tarkentamaan, mistä oikein ovat tekemässä elokuvaa. Tai ovat vain uupuneet materiaalinsa massiivisuuteen.

Alussa Atomin paluu vaikuttaa kyllä hyvinkin lupaavalta, pienten herkullisten huomioiden kuljettamalta suurelta tapaustutkimukselta, jossa on aineksia komediaan, farssiin ja tragediaan. ”Viivästykset ovat hallinnassa”, lupaa yksi johtajista elokuussa 2005 – toisen hehkuttaessa hanketta melkein maailman kahdeksanneksi ihmeeksi, jolle vetävät ehkä vertoja Eiffel-torni ja Milanon tuomiokirkko.

Ohjaajat harhautuvat silti journalistiselle sivupolulle ja nostavat tärkeään rooliin ydinvoimaan kriittisesti suhtautuvan TVO:n paikallisen sähköteknikon, joka taistelee Daavidina Goljattia vastaan.

Hän saattaa olla asialleen omistautuneena jonkin totuuden jäljillä tai sitten ei, mutta hänen mukanaan Atomin paluu nyrjähtää aivan toiseen asentoon.

Toinen jatkokehittelemätön, oman dokumenttinsa arvoinen teema olisi ollut Eurajoen asukkaiden, Eurajoen kunnan ja TVO:n suhde, jota Taanila ja Eerola sivuavat monta kertaa.

Mutta harmillisesti sekin jää repsottavaksi langanpääksi, kuten työolot ja – lähinnä puolalaisten – siirtotyöläisten asema.

Dokumenttiprojekti: Atomin paluu TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat