Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennen kauhuelokuvissa jäi henkiin maskuliinisin tyttö – traditio on päivittynyt ajan myötä

Termin ”viimeinen tyttö” lanseerasi elokuvatutkija Carol J. Clover kauhuelokuvia käsittelevässä kirjassaan vuonna 1991.

Radio ja TV
 
Mandalay Entertainment
Sarah Michelle Gellar (vas.) ja Jennifer Love Hewitt ovat Tiedän mitä teit viime kesänä -elokuvan naispääosissa.
Sarah Michelle Gellar (vas.) ja Jennifer Love Hewitt ovat Tiedän mitä teit viime kesänä -elokuvan naispääosissa. Kuva: Mandalay Entertainment

Neljä teiniä ajaa kesäyössä miehen päälle. He heittävät ruumiin mereen. Seuraavana kesänä joku jahtaa nuoria. Joku, joka tietää mitä edelliskesänä tapahtui. Selviytyvätkö nuoret? Jääkö kukaan henkiin? Ja jos jää, niin kuka?

Menestyselokuvan Tiedän mitä teit viime kesänä katsoja voi esittää sivistyneen arvauksen, mikäli on nähnyt 1970–1980-luvun kauhuelokuvia.

Tai jos on tutustunut niin sanottuun viimeisen tytön teoriaan, joka selittää noiden vuosikymmenten kauhuelokuvien loppuratkaisuja.

Termin viimeinen tyttö (final girl) lanseerasi elokuvatutkija Carol J. Clover kauhuelokuvia käsittelevässä kirjassaan Men, Women and Chainsaws: Gender in the Modern Horror Film (1991). Clover huomasi, että monissa kauhuelokuvissa hirviö tai murhaaja tappaa ensin liudan ihmisiä ja lopuksi tämän tappaa tyttö, aivan tietynlainen tyttö. Tätä tyttöä hän kutsuu viimeiseksi tytöksi.

Viimeinen tyttö on usein kieltäytynyt huumeista tai seksistä elokuvan aikana. Viimeisen tytön nimi on tavallista useammin pojalle sopiva, kuten Avery, Chris tai Sidney.

Hän on muita älykkäämpi, rohkeampi ja harkitsevampi. Hän pukeutuu käytännöllisesti. Hän tutkii asioita. Hän on maskuliinisin elokuvan tytöistä.

Rohkeus ja käytännöllisyys tekevät hänestä selviytyjän ja sankarin.

Vanhoissa elokuvissa naisen pelasti yleensä miespuolinen sankari. Niihin verrattuna viimeisen tytön elokuvat olivat askel modernimpaan suuntaan, sillä viimeinen tyttö pelastaa itse itsensä.

Toisaalta viimeisen tytön on oltava maskuliininen selvitäkseen hengissä. Lisäksi viimeisen tytön elokuvat ovat siinä mielessä konservatiivisia, että niissä seksistä seuraa rangaistus.

Tiedän mitä teit viime kesänä päivitti viimeisen tytön ideaa 1990-luvun tarpeisiin. Hengissä selviämisen logiikka ei ole enää samanlainen kuin aikaisemmin, mutta jotain vanhasta on jäänyt jäljelle.

Viimeisen tytön traditio päivittyy koko ajan. Sitä kommentoidaan suorasukaisesti esimerkiksi kauhukomedioissa The Cabin in the Woods (2012) ja The Final Girls (2015).

Käsikirjoittaja Joss Whedon on kertonut, että televisiosarjaa Buffy, vampyyrintappaja (1997–2003) inspiroi kauhuelokuvan traditio, jossa kaunis ja vaalea tyttö saa aina surmansa.

Buffy on vaalea, kaunis ja hauska ja harrastaa seksiä ja sitten kuitenkin surmaa hirviöitä.

Mainiota kyllä, Buffya näytellyt Sarah Michelle Gellar nähdään myös Tiedän mitä teit viime kesänä -elokuvassa.

Keskiviikkoiltana Kutosella nähdään jatko-osa Tiedän yhä mitä teit viime kesänä (1998). Elokuvan näyttelijälistausta ei kannata käydä katsomassa.

Muuten voi arvata liian helposti, ketkä ykkösosassa jäävät henkiin ja ketkä eivät.

Tiedän mitä teit viime kesänä (USA 1997) Kutosella klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat