Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksillä on kipeä historia länsimaissa

BBC:n sarjassa brittiläinen kirkkohistorioitsija Diarmaid MacCulloch avaa uskontojen suhdetta seksiin ja seksuaalisuuteen.

Radio ja TV
 
BBC
Miksi seksistä tuli syntiä? Se selviää kolmiosaisen dokumenttisarjan avausjaksossa.
Miksi seksistä tuli syntiä? Se selviää kolmiosaisen dokumenttisarjan avausjaksossa. Kuva: BBC

Seksi on hankala aihe länsimaissa ja erityisesti kirkon, tai kirkkojen, piirissä. Homoseksuaalisuus ja ehkäisy nostattavat vieläkin kiistoja, ja ihmisiä on tapettu seksin takia. Mutta miksi?

Vastaukset löytyvät uskontojen historiasta, mutta ne eivät ole itsestäänselviä tai millään lailla luonnollisia. Toisinkin olisi voinut mennä. Brittiläinen kirkkohistorioitsija Diarmaid MacCulloch muistuttaa juontamassaan kolmiosaisessa sarjassa, että Jeesus ei tehnyt seksistä kovin suurta numeroa suuntaan tai toiseen.

MacCulloch on armoitettu luennoitsija, kuten BBC:n sarjojen juontajat ovat aina. Aihepiiri on kipeän henkilökohtainen hänelle itselleen, sillä hän on itse homoseksuaali ja kieltäytyi pappisvihkimyksestä Englannin kirkon homonäkemysten takia.

Hänestä ei silti paista katkeruus vaan peribrittiläiseen tapaan hän juttelee aiheesta tiukan asiallisesti, sopivan hilpeästi ja vain vähän sarkastisesti.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa liikutaan kristinuskon alkulähteillä, kerrataan juutalaisuuden suhdetta seksuaalisuuteen, kuullaan Jeesuksen näkemyksiä ja taustaa munkkiluostareiden synnylle. Palasista syntyy vähitellen kuva siitä, miksi seksistä tuli syntiä ja miksi kirkolla oli ja on valtaa ihmisten seksuaalisuuteen.

Naisillahan ei ole ollut osaa eikä arpaa mihinkään, ja tämän juonteen MacCulloch pitää mukana alusta saakka. Kuten tietysti myös eri aikakausien ja kulttuurien suhtautumisen homoseksuaalisuuteen.

Seksi ja länsimaat Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat