Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liveotsikot auttavat pysymään kärryillä

Älypuhelinta räpläävä tv-katsoja on huono keskittymään. Niinpä Yle toi ajankohtaisohjelmiinsa tekstinostot, joilla katsojalle poimitaan tärkeimpiä asioita keskusteluista.

Radio ja TV
 
Raisa Mattila
”Sote ei selkiintynyt hallituksen ulostulosta”, sanoi kansanedustaja Tuula Haatainen (sd) A-studiossa 6. huhtikuuta.
”Sote ei selkiintynyt hallituksen ulostulosta”, sanoi kansanedustaja Tuula Haatainen (sd) A-studiossa 6. huhtikuuta.

Rentouttavan illan aineksiin kuuluvat televisio, sohva – ja älypuhelin. Talouslehti Forbes uutisoi 2014 TNS:n kyselytutkimuksesta, jonka mukaan 48 prosenttia maailman ihmisistä katsoo iltaisin televisiota käyttäen samalla jotakin toista digitaalista laitetta. Siis vaikkapa selailee Twitteriä, Instagramia tai Tinderiä puhelimella tv:n ääressä.

Ei siis ihme, että keskittyminen herpaantuu ja tv-ruudussa pauhaavan poliitikon puheesta tuntuu katoavan punainen lanka. Tulee houkutus kääntää kanavaa sittenkin Bachelor Suomen puolelle.

Katsojan avuksi tarjoutuvat tekstinostot.

Jo tovin ovat uutislähetyksen tulevat aiheet eri kanavilla juosseet tekstiraitana ruudun alareunassa. Vuodenvaihteesta asti Ylen A-studiossa ja A-studio: Talkissa on tehty tekstinostoja myös suorien keskusteluiden ja haastatteluiden sisällöstä.

Siispä kun kansanedustaja Tuula Haatainen (sd) ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) väänsivät huhtikuun alussa sote-uudistuksesta A-studion suorassa lähetyksessä, ruutuun nostettiin napakoita tiivistyksiä pitkistä puheenvuoroista.

Tekstityksen tarkoituksena on helpottaa ohjelman pariin kesken kaiken tupsahtavan katsojan elämää, perustelee Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmien vastaava tuottaja Jukka Niva.

Jossakin studion hämärissä siis istuu ihmisiä, joiden tehtävänä on seurata keskustelua korva kovana ja muotoilla siitä nopeasti yhteenvetoja. Yksi heistä on lähetystoimittaja Helmiina Suhonen.

”Meitä on kaksi lähetystoimittajaa per lähetys. Toinen illan toimittajista istuu ohjaamossa tekemässä näitä liveotsikoita. Kun keskustelussa nousee mielenkiintoinen tai uutisellinen kohta, se nostetaan ruutuun”, Suhonen kertoo.

Tulostavoitteita ei ole, eli nostojen määrät vaihtelevat riippuen keskustelijoiden kokoonpanoista – ja siitä, miten paljon heistä saadaan irti.

”Joissakin lähetyksissä rytmi on rauhallisempi, jolloin nostoja tehdään vähemmän. Jos taas studiossa on oikein räväkkä puhuja, otsikoitavaa on luonnostaan enemmän.”

Tekstinostojen kirjoittaminen ei ole toki lähetystoimittajan ainut työ.

He myös hankkivat haastateltavat studioon, tekevät taustatutkimusta ja kirjoittavat illan aiheesta nettijuttuja. Suoran lähetyksen aikana Suhosta ja muita työllistää myös sosiaalinen media.

Tv-ruutuun nostetusta liveotsikosta tuskin syntyy somemylläkkää, Suhonen arvioi. Niinpä ympyrä sulkeutuu: ”Yritämme ehtiä laittamaan samat asiat myös Twitteriin.”

A-studio TV1:ssä klo 21.05.

”Kerromme kaiken mahdollisen julkisuuteen”, vastasi Haataiselle peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).
”Kerromme kaiken mahdollisen julkisuuteen”, vastasi Haataiselle peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat