Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laiva on lastattu kaiken maailman tavaroilla

Ranskalaisdokumentti hahmottelee merenkulun ja maailmantalouden monimutkaista suhdetta.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Yle
Meritse kulkee kahdeksan mil jardia tonnia rahtia vuodessa.
Meritse kulkee kahdeksan mil jardia tonnia rahtia vuodessa. Kuva: Yle

Ranskalaisdokumentti Kuka hallitsee meriä? (2015) hahmottelee merenkulun ja maailmantalouden monimutkaista suhdetta. Merten ja satamien hallinnan sekä taloudellisen ja poliittisen vallan yhteydessä ei sinänsä ole mitään uutta, lipuivathan kolonialismi ja globalisaatiokehityskin pian eurooppalaisten merenkulkijoiden vanavedessä.

Sittemmin merireittien merkitys on vain kasvanut. Nykyään valtaosa globaalien markkinoiden raaka-aineista ja tuotteista kuljetetaan meritse. Reittejä kutsutaan maailmantalouden verenkierroksi, sillä niiden kautta pumpataan vuosittain kahdeksan miljardia tonnia rahtia eli 90 prosenttia koko maailmankaupasta.

Dokumentissa varustamot liputtavatkin globalisaation puolesta: maailmanlaajuiset markkinat tuottavat yhteistä hyvää, josta riittää jaettavaa kaikille.

Toisenlaista näkemystä edustavat tavalliset merimiehet, joiden arjessa kiristyvä kilpailu näkyy poljettuina työehtoina ja lopulta katoavina työpaikkoina.

Rahtimäärien ja -alusten koon kasvaessa kasvavat myös riskit, jotka pahimmillaan realisoituvat Amoco Cadizin vuoden 1978 ja Exxon Valdezin vuoden 1989 kaltaisissa onnettomuuksissa. Oma lukunsa ovat jättimäisten alusten polttoainepäästöt, joiden suitsemiseen varustamot suhtautuvat nihkeästi. Globalisaation hyödyistä sauhuavia laivanvarustajia ei tunnu sitovan globaali vastuu ympäristöstä.

Näkökulmia avaavassa dokumentissa nostetaan pintaan muitakin kiinnostavia kysymyksiä, mutta valitettavasti juuri mihinkään ei paneuduta kunnolla.

Ulkolinja: Kuka hallitsee meriä? TV1:ssä klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat