Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun radio teki murron

Radiotoimittaja Usko Santavuori testasi poliisin toimintaa hurjalla radiotempauksellaan vuonna 1950.

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
PENTTI NISSINEN
Usko Santavuori vuonna 1999.
Usko Santavuori vuonna 1999. Kuva: PENTTI NISSINEN

Usko Santavuori (1922–2003) jäi suomalaisen journalismin historiaan yhtenä huimapäisimmistä radiotoimittajista. Kuuluisimmassa reportaasissaan hän teki lyhytaaltoradio mukanaan valemurron radioliikkeeseen vuonna 1950.

Helsingin poliisikomentaja oli tietoinen asiasta, mutta pidättämään tulleet poliisit eivät. Santavuoren ajatuksena oli näin tarjota kätketyn mikrofonin avulla yleisölle autenttinen raportti virkavallan käyttäytymisestä murtovarkaustilanteessa.

Nauhalle tallentui yllättäen varsin raadollinen kuva sodanjälkeisen suomalaisen poliisin toiminnasta. Poliisit kiroilivat ja solvasivat oikeaksi murtovarkaaksi luulemaansa toimittajaa.

Nauhalta kuuluu myös muutama voimakas tömähdys, minkä jälkeen Santavuoren ääni aneli: ”Pojat, pojat, älkää lyökö!”

Poliisien aggressiivinen käytös nosti kohun ja aiheutti runsaan julkisen keskustelun. Mutta tapaus myös inspiroi monia. Matti Kassila ohjasi aiheesta fiktiivisen läpimurtoelokuvansa Radio tekee murron (1951). 1960-luvulla Hannu Karpo halusi puolestaan kokeilla samaa asiaa televisiossa. Hän lavasti ohjelmassa murron jalokiviliikkeeseen tutkien näin poliisin tehokkuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat