Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monty Python -ryhmälle ei mikään ollut pyhää

Sketseistä koostuva Elämän tarkoitus on taitavan komediaryhmän viimeinen pitkä elokuva.

Radio ja TV
 
Yle
Monty Pythonin jäsenet leikkivät koulua: Eric Idle (vas.), Michael Palin, John Cleese, Graham Chapman ja Terry Jones.
Monty Pythonin jäsenet leikkivät koulua: Eric Idle (vas.), Michael Palin, John Cleese, Graham Chapman ja Terry Jones. Kuva: Yle

Monty Python – Elämän tarkoitus ★★★★★ Monty Python’s The Meaning of Life, Britannia 1983 Teema klo 21.00.

Tällaisia elokuvia ei tehdä enää. Miksi? Kukaan ei voi ainakaan väittää, etteivät Monty Python -ryhmän elokuvat olisi olleet kaupallisia menestyksiä.

Elämän tarkoitus oli ryhmän viimeinen pitkä elokuva. Sitä edelsivät juonellisemmat Monty Pythonin hullu maailma (1974) ja Brianin elämä (1979) sekä tietenkin alkuperäinen television sketsisarja. Elämän tarkoituksessa palattiin takaisin sketsimuotoon.

Kaikki muistavat Elämän tarkoituksesta ylensyöjän, joka ahmii ja oksentaa hienossa ravintolassa ja räjähtää lopuksi, kun tarjoilija saa tyrkytettyä hänelle vielä ohuenohuen minttukeksin. Mieleen on takuulla jäänyt myös köyhä katolinen ”suurperhe” sekä elävien elinsiirrot.

Kertaus on kuitenkin aina tarpeen, sillä elokuvassa on yhtä sun toista muutakin hauskaa ja surrealistista, joka on päässyt unohtumaan, kuten esimerkiksi aina yhtä upeat animaatiot. Elokuvassa on myös yllättävän paljon järkeä.

Monty Pythonille ei mikään ollut pyhää, ja Elämän tarkoituskin pilkkaa täysin häpeämättä uskontojen ja hienostelun ohella muun muassa markkinataloutta, amerikkalaisia ja seksismiä.

Entä elämän tarkoitus? Tulee sekin kerrottua ohimennen lopuksi, mutta rivien välistä voi kuulla myös aiheellisen huomion, että ihmiset noin ylipäätään tuhlaavat aikaansa yhdentekeviin asioihin. Kuten hattuihin, jotka keskeyttävät syvällisemmän filosofisen ajattelun.

Vielä yksi minttukeksi, ja sitten räjähtää...
Vielä yksi minttukeksi, ja sitten räjähtää...
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat