Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi viihdekuunnelmasarja kommentoi aikamme ilmiöitä

Iiris ja viettelykset -sarjan aiheina on muun muassa halpalennot, sosiaalinen media ja curling-vanhemmuus.

Radio ja TV
 
Ilmari Fabritius / Yle
Uutuuskuunnelmassa aikuiset ihmiset näyttäytyvät hupsuina outoine ajatuskulkuineen, väärinkäsityksineen ja flirttailuineen. Pääosissa ovat Mikko Reitala, Minttu Mustakallio ja Ria Kataja.
Uutuuskuunnelmassa aikuiset ihmiset näyttäytyvät hupsuina outoine ajatuskulkuineen, väärinkäsityksineen ja flirttailuineen. Pääosissa ovat Mikko Reitala, Minttu Mustakallio ja Ria Kataja. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle

Autoilu saa ihmisissä esiin outoja piirteitä. Ja jos alla on sähköauto, liikennesääntöjen rikkomiset, kaahailut ja turhan ajelemisen voi perustella helpommin. ”Saa ajaa, kun tämä on päästötön.”

Radioteatterin uusi 20-osainen komediasarja Iiris ja viettelykset kommentoi aikamme ilmiöitä, kuten halpalentoja, sosiaalista mediaa työpaikoilla tai curling-vanhemmuutta. Sähköautoilu on aiheena avausjaksossa.

Monet radion viihdesarjat, kuten Knalli ja sateenvarjo (1979–2010) muodostuivat aikanaan instituutioiksi. Viime vuosina radion viihdetuotanto on ollut pohjamudissa. Nyt Radioteatteri pyrkii luomaan instituutioiden sijaan lyhyitä itsenäisiä minisarjoja.

Kuunnelmatuotantojen resurssipula näkyy tuotannossa esimerkiksi kapeana roolituksena. Pirjo Toikan kirjoittama sekä Janne Tapperin ja Matti Kinnusen ohjaama Iiris ja viettelykset on toteutettu muutaman näyttelijän voimin.

Muutenkin sarjan dramaturgia on riisuttu. Äänimaisemia ei käytetä juuri lainkaan, ja jaksot ovat lyhyitä, runsaan vartin mittaisia. Simppeli juoni etenee nopeasti ja lineaarisesti. Itsenäisiä kokonaisuuksia muistuttavat jaksot toistavat samoja elementtejä.

Sarjan päähenkilö on hieman hukassa oleva keski-ikäinen Iiris ( Minttu Mustakallio ). Hänen elämäänsä hämmentävät yli-innokas sisko ( Ria Kataja ) ja poissaoleva aviomies ( Mikko Reitala ).

Sarjan huumori perustuu samaistumisen tunteeseen. Aikuiset ihmiset näyttäytyvät hupsuina outoine ajatuskulkuineen, väärinkäsityksineen ja flirttailuineen. Moni löytänee hahmoista jotakin tuttua.

Realistinen kerronta toimii kuitenkin huumorin nopeudenrajoittimena. Osa sarjan inhimillisistä havainnoista tekee kuulijan pikemminkin surulliseksi kuin iloiseksi.

Iiris ja viettelykset alkaa Radio 1:ssä klo 15.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat