Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle Teeman sunnuntai-iltana esittämä Spike Leen uunituore dokumentti kertoo maailman parhaan tanssilevyn synnystä

Radio ja TV
 
Todd Gray / Yle
Off the Wall -dokumentti kertoo Michael Jacksonin uran alkuvaiheista ja tiestä kohti ensimmäistä menestysalbumia.
Off the Wall -dokumentti kertoo Michael Jacksonin uran alkuvaiheista ja tiestä kohti ensimmäistä menestysalbumia. Kuva: Todd Gray / Yle

Michael Jacksonin Off the Wall on yksi niistä levyistä, joita soittaisin usein aution saaren joutilaisuudessa.

Kun Teema esittää Spike Leen uunituoreen dokumentin Off the Wallin synnystä, olohuoneen lattialle kannattaa raivata tilaa, sillä sitä ei voi katsoa tanssimatta.

Jacksonin viides soololevy Off the Wall julkaistiin 1979, ja siitä muodostui käännekohta sekä Jacksonille itselleen että yleisemminkin popmusiikissa, sillä se heijastaa niin selkeästi siirtymää diskosta kohti nykyistä r&b-tyyliä. Kuten dokumentin lukuisista haastatteluista käy selväksi Off the Wall rikkoi rajoja mustan ja valkoisen musiikin välillä.

Jacksonille Quincy Jonesin tuottama levy merkitsi aikuistumista ja taiteellista kypsymistä pois ihmelapsen roolista. Dokumentin alkupuolisko kertaa Jackson Fiven syntyä ja muun muassa lähtöä Tamla Motownista.

Spike Lee on aiemmin tehnyt dokumentin Jacksonin Bad-albumista. Off the Wall -elokuvassa on luontevaa käsitellä Jacksonin lapsuuttakin, joka avaa hänen monipuolista lahjakkuuttaan. Äidin mukaan Michael syntyi tanssien, ja äiti tunnisti pojan poikkeukselliset kyvyt jo parivuotiaana. Haastateltavina ovat myös kaksi veljestä sekä pahamaineinen isä.

Jackson Fivesta on löytynyt runsaasti arkistofilmejä, joista voi nähdä saman kuin Michaelin äiti. Kiehtovia ovat myös Jacksonin haastattelut, joissa hän puhuu jo teininä kunnianhimoisista tavoitteistaan – jotka kaikki toteutuivat ja ylittyivätkin.

Puolivälin tienoilla päästään kunnolla asiaan ja Off the Wall -levyn musiikkiin. Spike Lee on rakentanut dokumentin hienosti niin, että odotus ehtii kasvaa. Sitten se lähtee, tietenkin levyn aloitusbiisillä Don’t Stop ’til You Get Enough, josta nähdään mahtava live-versio.

Levyn jokaiselle biisille tuntuu löytyvän erityisiä käyttötarkoituksia. Aloitusbiisi Rock with You on kuulemma täydellinen rullaluistelun taustalla, She’s Out of My Life taas takuuvarma itkettäjä, josta nähdään todisteena Jacksonin oma liikutus lavalla – ja Eddie Murphyn ilkeä parodia siitä. Off the Wall on jokaisen dj:n unelma.

Haastateltavina on muusikoita, tuottajia, tanssijoita, miehiä, naisia, mustia, valkoisia, Stevie Wonderista Pharrell Williamsiin, jotka kaikki osoittavat suurta kiitollisuutta Jacksonia kohtaan.

Michael Jackson ja Off the Wall Teemalla klo 21.00.

Oikaisu 4. toukokuuta kello 9.35: Toisin kuin artikkelissa aluksi kerrottiin, Off the Wall -albumi ei ollut Michael Jacksonin ensimmäinen soololevy vaan viides.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat