Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Q-teatterin radiokabaree sekoittaa konseptit

Toisiinsa limittyvät itsenäiset tarinat ovat hauskoja ja ahdistavia.

Radio ja TV
 
Jussi Nahkuri / Yle
Elina Knihtilä (vas.), Pirjo Lonka, Tommi Korpela, Elena Leeve, Eero Ritala, Lotta Kaihua, Jussi Nikkilä ja Jani Volanen tekivät kuunnelman.
Elina Knihtilä (vas.), Pirjo Lonka, Tommi Korpela, Elena Leeve, Eero Ritala, Lotta Kaihua, Jussi Nikkilä ja Jani Volanen tekivät kuunnelman. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle

Freelance-näyttelijöiden vuonna 1990 perustama helsinkiläinen Q-teatteri valittiin 2005 vuoden teatteriksi. Neljä vuotta sitten perustettu Q-teatterin ensemble syntyi luomaan jatkuvuutta teatterin toimintaan.

Nyt tätä yhdeksänhenkistä kokoonpanoa kuullaan radiossa kolmiosaisessa kuunnelmassa RaakaQ.

Lauantaina Radio 1:ssä alkoi uusi viihdekuunnelmasarja Iiris ja viettelykset. Vaikka Iiris ja RaakaQ ovat hyvin erilaisia, molemmat perustuvat pohjimmiltaan havaintoon siitä, miten hupsuja aikuiset ihmiset voivat olla. Siksi en voi välttyä houkutukselta hieman vertailla näitä kahta kuunnelmaa.

Iiris ja viettelykset on lineaarinen ja yksinkertainen, Raaka Q sen sijaan hajottaa kronologisuuden alusta alkaen. Se koostuu itsenäisistä rinnakkain etenevistä tarinoista, joita annostellaan tiputellen lisää.

Osa tarinoista on yksittäisiä sketsejä, osa jatkuu jopa jaksosta toiseen.

Suoraan tilanteesta alkava RaakaQ on jännitteinen alusta asti. Sekä rytmissä että äänenvoimakkuudessa tapahtuvat vaihtelut pitävät sähköä yllä.

Tiina Luoman äänisuunnittelu on huomaamattoman villiä.

Parhaimmillaan episodisketsit onnistuvat olemaan yhtä aikaa hauskoja ja ahdistavia.

Kun pelastusveneessä pohditaan, onko vauvan perässä kyytiin pyrkivä mies lapsen oikea isä tai kun nainen sekoaa Alepassa, ei aina tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa.

Koko Q-teatterin ensemble on osallistunut kabareemaisen kokonaisuuden kirjoittamiseen.

Tyylivaihtelua löytyykin nasevasta dialogista runollisiin pään sisäisiin monologeihin.

RaakaQ:n ovat ohjanneet Jani Volanen ja Antti Hietala, ja homma pelittää lupaavasti. RaakaQ:n venyttäminen kolmiosaiseksi on kuitenkin käsittämätön ratkaisu. Jännitettä ei riitä kalkkiviivoille asti.

Kannattaa silti kuunnella, sillä kolmososassa on kuunnelman hillittömin sketsi: opettavaisia satuja parodioiva tarina, jossa lapsi tyrmää vanhempansa eettisellä joululahjalla.

RaakaQ alkaa Radio 1:ssä su klo 13.00. Uusinta ma klo 19.03. Oikaisu 6.5. klo 15.30: RaakaQ ei ole Q-teatterin ensemblen kuunnelmadebyytti, kuten tekstissä aiemmin kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat