Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kultakaivoksesta alkoi Romaniassa kansanliike

Kaivoshanke ajoi työttömyyden kurjistaman alueen asukkaat kahteen leiriin.

Radio ja TV
 
Yle
Romanialaisen Roșia Montanăn asukas, maanviljelijä Eugen David (kesk.) johti kaivoksen vastaista kansanliikettä.
Romanialaisen Roșia Montanăn asukas, maanviljelijä Eugen David (kesk.) johti kaivoksen vastaista kansanliikettä. Kuva: Yle

Käänteet Talvivaaran nikkelikaivoksen vaiheissa ovat oletettavasti lisänneet suomalaisten ymmärrystä kansainvälisen kaivostoiminnan talousriskeistä ja ympäristöriskeistä.

Myyttisen Transilvanian vehreillä vuorilla asuvat romanialaiset olivat myös komeilla lupauksilla kaupitellun muutoksen edessä. Euroopan suurimman kultakaivoksen tieltä piti tosin tuhota kolme vanhaa kylää, panna sileäksi neljä vuorta ja kaivaa kahdeksan kilometriä pitkä avolouhos.

Roșia Montanăn kunnan asukkaat nousivat lopulta kanadalaisyhtiön hanketta vastaan ja onnistuivat pysäyttämään sen koko maahan vuonna 2013 levinneillä mielenosoituksilla.

Tibor Kocsisin dokumentissa Kullan kirous ne ovat silti vain jälkikirjoitus, sillä hän seuraa enimmäkseen kyläläisiä, joita kaivos koskettaisi eniten.

Kaivostoiminta ei ollut seudulla sinänsä uutta ja outoa. Samoilla sijoilla oli kaivettu kultaa jo Rooman valtakunnan aikana, josta ovat yhä muistona historiallisesti arvokkaat kuilut. Hanke jakoi työttömyyden kurjistaman köyhän seutukunnan asukkaat kuitenkin kahteen leiriin, joiden kiistelyä yhteiskunnallisena hyväntekijänä esiintynyt kaivosyhtiö onnistui kiihdyttämään omilla kampanjoillaan.

Tasapuolisuuden nimissä unkarilainen Kocsis olisi voinut kuunnella enemmän hankkeen paikallisia puolustajia, mutta sekä kauniit että kamalat maisemat perustelevat puolenvalinnan.

Ja lopulta myös viranomaiset. Romanian kulttuuriministeriö julisti alueen viime joulukuussa kulttuurikohteeksi ja ehdottaa sen liittämistä Unescon maailmanperintöluetteloon.

Dokumenttiprojekti: Kullan kirous TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat