Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Popmusiikissa kuuluu sukupuoli – monin tavoin

Neliosainen ranskalaissarja kartoittaa länsimaisen popmusiikin ja seksuaalisuuden suhdetta.

Radio ja TV
 
Yle
Mitä naisten vapautuminen merkitsi amerikkalaiselle naisartistille? Muusikko Donita Sparks vastaa kysymykseen sarjan kakkososassa.
Mitä naisten vapautuminen merkitsi amerikkalaiselle naisartistille? Muusikko Donita Sparks vastaa kysymykseen sarjan kakkososassa. Kuva: Yle

Maailma on menettänyt tänä vuonna kaksi merkittävää musiikintekijää, jotka ylittivät ydinroolinsa ja olivat moninkertaisia rajojenrikkojia: David Bowien ja Princen. Molemmat kuuluvat myös jatkumoon, jota käsitellään Arte-kanavan ranskalaisessa dokumenttisarjassa Musiikki ja seksi.

Otsikossa musiikilla ei viitata tässä tietysti kaikkeen, vaan vain länsimaiseen popmusiikkiin noin viidenkymmenen vuoden alalta. Ja seksissä on pikemminkin kyse seksuaalisuudesta ja sukupuolirooleista sekä ylipäätään musiikin avittamasta minuuden muotoutumisesta.

Vai kumpi oli ennen: asenteisiin vaikuttava uusi musiikki vain musiikkiin vaikuttavat uudet asenteet?

Julie Benasran ohjaamassa avausjaksossa vaikutteet kulkevat molempiin suuntiin, mutta sen ytimessä oleva seksuaalinen vapautuminen ei olisi ollut mahdollista ilman 1960-luvun alussa esiteltyä e-pilleriä.

Asiantuntijoiden lisäksi asenteiden nopeista muutoksista kertovat 1960-luvulla ja 1970-luvulla nuoruuttaan eläneet miehet ja naiset. Musiikista ja musiikin tekemisestä ei puhuta silti paljoa – se on enemmänkin aikakauden soundtrack, eräänlainen elämän ääniraita.

Sarjan seuraavassa jaksossa lähtökohtaa tarkennetaan naisiin, varsinkin vapauttavina ja voimaannuttavina musiikin tekijöinä.

Monin musiikkinäyttein täydennetyssä jaksossa puhutaan paljon punkrockista ja sen jälkeläisistä. Haastateltavina ovat muiden muassa journalisti ja punkprofessori Vivien Goldman sekä elokuvaohjaaja Mary Lambert.

Musiikki ja seksi Teemalla klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat