Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaarallinen metodi on draama psykoanalyysin alkuvaiheista

Sigmund Freudin ja Carl Jungin keskustelut ovat elokuvan kiinnostavinta antia.

Radio ja TV
 
Yle
Sabina Spielrein (Keira Knightley) tulee potilaaksi psykiatri Carl Jungille (Michael Fassbender).
Sabina Spielrein (Keira Knightley) tulee potilaaksi psykiatri Carl Jungille (Michael Fassbender). Kuva: Yle

Vaarallinen metodi ★★★ A Dangerous Method, Britannia/Kanada/Saksa/Sveitsi 2011 Teema klo 22.00

Kanadalaisen David Cronenbergin ensimmäisen lyhytelokuvan Transfer (1966) roolihenkilöt olivat psykiatri ja potilas. Sen jälkeen Cronenberg on purkanut mielensä sopukoista valkokankaille vaikuttavan määrän pelottavuutta, iljettävyyttä ja ahdistavuutta. Ohjausten lista on kuin sairauskertomus.

Tuntuu siis loogiselta, että vuonna 2011 Cronenberg päätyi tekemään elokuvan psykoanalyysin isistä Sigmund Freudista ja Carl Jungista sekä Jungin sittemmin kuuluisasta potilaasta Sabina Spielreinista.

Osaavien näyttelijöiden tukema, mutta ohjaajalleen tyypillisen viileä draama perustuu Christopher Hamptonin näytelmään The Talking Cure. Näytelmä puolestaan pohjautuu John Kerrin kirjaan A Most Dangerous Method, joka syntyi, kun 1970- ja 1980-luvuilla löydettiin Spielreinin papereita, muun muassa kirjeenvaihtoa Jungin ja Freudin kanssa. Näkemys psykoanalyysin syntyvaiheista muuttui.

Yksi keikauksista oli, että aktiivisimmaksi toimijaksi asettui Jung. Hänestä onkin tehty elokuvan päähenkilö.

Jung ( Michael Fassbender ) saa potilaakseen kirkuvan, pakkoliikkeistä kärsivän nuoren venäläisen Sabina Spielreinin ( Keira Knightley ). Hän päättää kokeilla potilaaseen ”puhehoitoa”, josta on lukenut Freudin teksteistä.

Vasta pari vuotta myöhemmin Jung tapaa Freudin ( Viggo Mortensen ), ja parivaljakko pääsee keskustelemaan sekä väittelemään psykoanalyysin perusteista. Tämä on elokuvan kiinnostavinta osaa, tosin omintakeisesti tapahtumiin sotkeutuu myös Freudin oppilas Otto Gross ( Vincent Cassel ).

Kun Jung kysyy Freudilta, ovatko kaikki mielenterveyden oireet hänen mielestään todellakin pohjimmiltaan seksuaalisia, katsoja huomaa ajattelevansa, että tämä on kuin Cronenberg kysyisi itseltään, ovatko kaikki elokuvat pohjimmiltaan seksuaalisia. Jälleen kerran hän näyttää vastaavan meille kyllä.

Pitkä elokuvayleisöille avautuminen on ollut Cronenbergille pääasiassa hyväksi. 73 vuotta vastikään täyttäneen ohjaajan elokuvista on tullut vähemmän luotaantyöntäviä – tosin persoonallisuuden kustannuksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat