Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nivusiin lentävä pallo on universaali ilmiö

Ensimmäisen kerran kotivideoita esitettiin tiettävästi japanilaisessa tv-ohjelmassa 1980-luvulla.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho

Isä pelaa juniorin kanssa pesäpalloa. Maila heilahtaa – ja pallo kimpoaa suoraan isän nivusiin. Kas, kaikki tallentui videolle! Kyseessä on kotivideoiden klassikkokohtaus, josta on nähty loputtomasti muunnelmia.

Kotifilmejä kuvattiin jo 1900-luvun varhaisemmilla vuosikymmenillä, mutta vasta 1980-luvulla kuluttajien käyttöön valmistetut edullisemmat ja kevyemmät videokamerat synnyttivät kotivideobuumin. Samalla kotikuvailujen yksityinen luonne alkoi muuttua.

Tiettävästi varhaisin kotivideoita hyödyntänyt tv-ohjelma oli japanilainen viihdeshow Kato-chan Ken-chan Gokigen TV (1986–1992). Eräässä sen osiossa näytettiin katsojien lähettämiä videoita, joita ohjelman juontajat kommentoivat. Samoihin aikoihin Saksassa aloitti Pleiten, Pech & Pannen (1986–2003), jossa kotivideot olivat jo pääosassa.

Hyvin pian kotivideoformaatti tuotiin Yhdysvaltoihin, jossa sen suosio räjähti. 1990-luvun mittaan syntyi useita kotivideoita esittäviä ohjelmia ympäri maailmaa ja jopa alagenrejä: vauvavideot, eläinvideot, häävideot ja mokailuvideot saivat kaikki omat ohjelmansa.

Sittemmin kotivideoiden julkaiseminen on siirtynyt nettiin. Toki kotivideo-ohjelmat porskuttavat edelleen myös televisiossa. Ei kuitenkaan ole sattumaa, että monet niissä esitettävät videot ovat peräisin parinkymmenen vuoden takaa.

Kreisit kotivideot TV5:ssä klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat