Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öykkärin muodonmuutos

Arman Alizad on kävelevä mindfuck. Ennen hän ei ollut kenenkään mieleen. Nyt hänestä pitävät kaikki.

Radio ja TV
 
Laura Friman

Arman Alizad on kävelevä mindfuck. Ennen hän ei ollut kenenkään mieleen. Maakunnat vihasivat häntä, koska hän oli pinnallinen elitistinirppanokka Bulevardin tuolta puolen. Punavihreä sektori taas vihasi häntä, koska hän oli julma oikeistolainen.

Sitten tapahtui kummia: Alizad matkusti kurjissa oloissa maailmalla ja – pim! – itseriittoisesta öykkäristä kuoriutui valveutunut, lempeä maailmanparantaja, jonka kumpikin kohderyhmä suostui taianomaisesti hyväksymään.

Ei siis ole varsinainen ihme, että Alizadin ensimmäinen ohjaustyö Pohjantähden alla on monella mittapuulla menestys. Se on yksi Nelosen katsotuimmista ohjelmista ja puhuttaa urakalla.

Eikä siitä pääse mihinkään, että ohjelma on pateettista tunnussävelmäänsä myöten ja populistisuudestaan huolimatta jotenkin vetoava.

Jaksojen taso vaihtelee. Tämän viikon vanhustenhuoltoon keskittyvä jakso on tietysti teemaltaan tärkeä, mutta siinä pyöritetään varsin kuluneita argumentteja: resurssit ovat harmillisen vähäiset, passivoivaa laitoskulttuuria pitäisi purkaa, ovatpa vanhuksetkin yksilöllisiä ja söpöjä, käykää nyt ihmeessä katsomassa niitä.

Vaikka tarkoitus on eittämättä hyvä, paikoittain suhtautuminen tutkimuskohteeseen on alentuvaa ja liikuttavuuden alleviivaaminen menee överiksi.

Lisäksi aihe ei ole erityisen kiinnostava, koska jokainen on siitä samaa mieltä.

Alizad kertoo tahtovansa tehdä Pohjantähden alla -sarjassa näkyväksi ”toisia suomalaisia todellisuuksia”, jotka valtaosa ohittaa systemaattisesti. Jaksojen herättämien reaktioiden perusteella hän on päässyt tavoitteeseensa: esimerkiksi asunnottomuutta käsitellyt jakso tuntui olevan monelle ensikosketus siihen, että Suomessa tosiaan on kodittomia ja että he ovat enimmäkseen ihan sympaattisia ihmisiä siinä missä muutkin. Moni tahtoi auttaa taloudellisesti. Hieno homma.

Todellinen testi on kuitenkin edessä vasta kahden viikon päästä, kun Arman tutustuu turvapaikanhakijoiden tarinoihin.

Jos hän onnistuu avartamaan perus-Suomen vinkkeliä tässä aiheessa, Pohjantähden alla on todella onnistunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat