Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä ja miten nainen haluaa, miettivät tieteilijät

Asenteiltaan vastenmielinen tiededokumentti päätyy vain tukemaan vanhoja myyttejä.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen

Seksistä puhuminen ei ole aina seksikästä. Usein se on kuitenkin poliittista niin kuin saksalaisdokumentissa Himon verkko. Dokumentti alkaa seksikuvastolla. Mies on selin, mutta naisen vartalo näkyy.

Alastonta naisvartaloa nähdään kuvituksena muutenkin, eikä kyseessä ole anatomian näkökulma tai tieteellinen koe, joka vaatisi alastomuutta. Sen sijaan kameran edessä oleva nainen riisuu rintaliivinsä ja leikittelee omenalla.

Tässä ei olla kovin vahvasti purkamassa myyttiä naisesta passiivisena halun ja katseen kohteena, vaikka sitä dokumentti puolivillaisesti väittää tekevänsä.

Haastateltavat tieteilijät, toimittajat ja seksologit päästävät suustaan väitteitä, joiden mukaan nainen tarvitsee kiihottuakseen kynttilän loimotusta ja syvällistä keskustelua.

Eroa naisten ja miesten välillä korostetaan, eikä homoseksuaalinen halu mahdu dokumentin ahtaaseen viitekehykseen.

Himon verkko on valmistunut viime vuonna mutta sen asenne on vanhanaikainen – suorastaan vastenmielinen. Pölyistä esiin kaivetaan myös evoluutiobiologiaan pohjaava argumentti, jonka mukaan miehet haluavat ”levittää siementään”. Dokumentin seksuaali- ja sukupuolipolitiikka litistää yksilöiden kokemuksen joukoksi sukupuolityypillisiä kliseitä.

Yle Teeman Seksin toukokuuhun mahtuu monenlaista Himon verkosta Lars von Trierin Nymfomaaniin. Molemmat esimerkit keskittyvät naisen haluun. Mutta se, mitä tässä dokumentissa vain varovaisesti ehdotetaan – naisen seksivietti on yhtä voimakas kuin miehen – läväytetään huomenna alkavassa von Trierin minisarjassa häpeilemättä ruudulle.

Tiededokumentti: Himon verkko Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat