Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lätkämusiikilla on merkitystä

Jääkiekko-otteluissa musiikin tehtävänä on innostaa yleisöä ja kommentoida tapahtumia, sanoo tutkija Kaj Ahlsved.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Matti Snellman
JVG:n Häissä-kappaleesta tuli epävirallinen kisabiisi, kun jääkiekkofaneina tunnetut Jare ja VilleGalle kutsuttiin esiintymään Suomen maajoukkueen MM-kultajuhliin Kauppatorille vuonna 2011.
JVG:n Häissä-kappaleesta tuli epävirallinen kisabiisi, kun jääkiekkofaneina tunnetut Jare ja VilleGalle kutsuttiin esiintymään Suomen maajoukkueen MM-kultajuhliin Kauppatorille vuonna 2011. Kuva: Matti Snellman

Tänään alkavat miesten jääkiekon MM-kisat eivät ole vain silmiä hivelevä penkkiurheiluspektaakkeli. Ottelulähetysten myötä kotikatsomoihin tulvii myös paljon tapahtumia rytmittävää musiikkia – lätkämusiikkia.

Termin herättämät mielikuvat elähtäneestä rockista ovat vain osittain totta.

”Lätkämusiikki heijastaa ajan trendejä. Viime vuosinahan rokki ei ole enää ollut niin suosittua kuin esimerkiksi räppi. Se kuuluu myös jääkiekko-otteluissa”, sanoo musiikintutkija Kaj Ahlsved. Hän viimeistelee väitöskirjaansa äänitetyn musiikin käytöstä urheilutapahtumissa Åbo Akademin musiikkitieteen oppiaineeseen.

Ahlsvedin mukaan paljon on kiinni siitä, missä yhteydessä musiikki soi. Esimerkiksi jäähallissa soitettavan musiikin on tarkoitus innostaa yleisöä, joten sen on oltava dramaattista, tuttua ja rytmikästä.

Niinpä samassa ottelussa voi soida Kiss, päivän pophitit ja Säkkijärven polkka.

Tv-lähetyksissä soitetulla musiikilla on puolestaan merkitys tilanteiden selittäjänä. Se antaa vielä vapaammat kädet musiikkivalinnoissa.

”Ottelulähetyksissä musiikki alleviivaa ja kommentoi. Esimerkiksi viime vuonna Suomen otteluiden parhaat taklaukset -koosteen taustalla soi Antti Tuiskun Peto on irti. Sillä viitattiin hauskasti Leijonien taistelutahtoon.”

Tv-lähetysten vakiomusiikkia ovat myös lätkäkarnevaaliin kuuluvat kisabiisit.

Ensimmäinen Leijonien virallinen kannustuslaulu, Laulavien leijonien Ice Hockey, syntyi kotikisojen innoittamana vuonna 1991. Sittemmin Leijonia ovat kannustaneet niin Fintelligens, Teflon Brothers kuin Robinkin.

Ahlsvedin mukaan kisabiisit ovat edelleen miesten reviiriä. Tänäkin vuonna Leijonien virallisen MM-kisabiisin on tehnyt mies, räppäri Tuomas Kauhanen. Ahlsvedin mielestä Kauhasen Paita kattoon eroaa edeltäjistään silti yhdessä asiassa.

”Yleensä Leijona-biiseissä rakennetaan me-henkeä, mutta tässä näkökulma on minäkeskeisempi. Toki se kuuluu myös rap-musiikin luonteeseen.”

Silti Kauhasenkin kappaleesta voi tulla lätkämusiikkiklassikko. Lopullisesta kohtalosta päättää media.

”Ottelulähetyksillä on suuri valta siinä, mikä kappale otetaan omaksi. Oikeastaan vasta tv-lähetys virallistaa kisakappaleen.”

Joskus televisio kohottaa lätkäbiisiksi myös täysin odottamattoman kappaleen. Ahlsved ottaa esimerkiksi Tom Jonesin If I Only Knew’n, josta tuli tärkeä osa vuoden 1995 mestaruusjuhlintaa.

”Kisat näyttänyt Yle yhdisti laulun videoon, jossa suomalaispelaajat ja -fanit tuulettivat voittoa. Alun pitkä huuto rinnastettiin tietysti karjuviin Leijoniin.”

Suomi–Valko-Venäjä MTV3:lla klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat