Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäisiä olivat ruotsalaiset

Selviytyjät-sarjan amerikkalaisversiosta pyörii USA:ssa jo 32. tuotantokausi.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Monty Brinton
Kaôh Rong -saarella Kambodžassa mitellään.
Kaôh Rong -saarella Kambodžassa mitellään. Kuva: Monty Brinton

Taas ruotsalaiset ehtivät ensin – tällä kertaa menestyksekkään tosi-tv-formaatin toteuttamisessa.

Kun britti Charlie Parsons kehitti 1990-luvun puolivälissä idean realitysarjasta, jossa joukko ihmisiä viedään kaukaiselle saarelle kilvoittelemaan selviytymistaidoissa, saivat ruotsalaiset kunnian toimia koekaniineina. Vuoden 1997 Expedition Robinsonista tuli formaatin varhaisin inkarnaatio, ja se kirjasi ruotsalaiset tosi-tv:n historiankirjoihin.

Sen jälkeen on selviydytty ympäri maailmaa ja monilla eri kielillä. Nimen Robinson Crusoe -viittaus on tosin vaihtunut useimmissa maissa virtaviivaisemmaksi Survivoriksi, Selviytyjiksi. Suomessakin kisattiin ensin vuosina 2004–2005 Suomen Robinsonissa ja vuonna 2013 Selviytyjät Suomessa.

Formaatin suosio on heijastunut muihin tosi-tv-sarjoihin ja muokannut käsitystämme realityviihteestä: Survivorin perusasetelmaa on lainattu lukuisissa sarjoissa Alastomista selviytyjistä Viidakon tähtösiin. Myös Bear Gryllsin ja muiden selviytymiseksperttien nimikkosarjat ovat paljon velkaa Survivorille.

Vaikka ohjelmaformaatin todellinen huippukausi koettiin jo aivan 2000-luvun alussa, on se edelleen täysissä voimissa. MTV3:lla alkaa tänään sarjan amerikkalaisversion 29. tuotantokausi. Rapakon takana siitä pyörii jo 32. kausi.

Selviytyjien uudet jaksot alkavat MTV3:lla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat