Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suolaa salaattiin ja leivän päälle

Ennen tv:n ruokaohjelmissa valistettiin. Nyt tärkeää on elämyksellisyys.

Radio ja TV
 

Televisiosta tuttu kokki Jaakko Kolmonen täytti 75 vuotta viime maanantaina. Onnea, Jaakko Kolmonen!

Kolmonen oli ruudussa vuodesta 1970 vuoteen 1996. Parhaiten hänet muistetaan Patakakkosesta.

Muistikuvani mukaan ohjelmassa oli varsin valistava sävy. Ja kas, Kolmonen vahvistaa asian omalla nettisivullaan. Hän kirjoittaa, että ohjelman taustalla oli asiantuntijatiimi, jonka ruoka-aiheisia tutkimustuloksia ohjelmissa esiteltiin. Tärkein viesti oli: vältä sokeria, kiinteitä rasvoja, suolaa ja alkoholia. Terveellisyyden lisäksi painotettiin taloudellisuutta, kotimaisuutta, ajankohtaisia sesonkiruokia ja oikeita työtapoja. Kuulostaa fiksulta!

Kolmosella ei ole ollut omaa ohjelmaa aikoihin, mutta ruokaa tv:ssä laitetaan edelleen – ja paljon. Perjantain ohjelmatiedoista löytää nopealla laskemisella 17 ruoka-aiheista ohjelmaa.

Variaatiota riittää, ja painotus on viihteessä. Ruokaan liittyy muun muassa kisailuja: esimerkiksi Top Chef, Haasta Hans ja Katastrofikokki. (Jaakko Kolmosen motto muuten on, että ruokaa ei pitäisi tehdä kiireessä ja vihassa. Kilpailuihin istuu vähän huonosti tämä lempeä sanoma.)

Kaikissa ruokaan liittyvissä ohjelmissa ruoka ei ole edes pääosassa, vaikkakin keskeinen. Esimerkiksi Grillit huurussa: Sami Hedberg kiertää Suomea ja käy grilleillä. Onko se ruokaohjelma?

Brittien Sinkkuillallinenkin lienee ensisijaisesti deittiohjelma, vaikka sinkut siinä kokkaavatkin.

Entäpä valistus tv:n ruokaohjelmissa? Se lienee vähentynyt huomattavasti. Tärkeämpää on ruokaan liittyvä elämyksellisyys.

Jos nykyohjelmissa aletaan liikaa muistutella, että eipäs läträtä voilla tai kuohukermalla, moni kääntää kanavaa. Valistus herättää torjuntaa tai peräti aggressioita. Joojoo, tiedetään, tiedetään, syön mitä haluan!

Tämän päivän ruokaohjelmilla on epäilty olevan jopa haitallisia vaikutuksia. THL:n tutkimusprofessori Antti Jula sanoi talvella HS:n Torstai-liitteessä, että suomalaiset ovat alkaneet käyttää enemmän suolaa, ja yhtenä syynä siihen ovat tv:n kokkiohjelmat.

”Suola on monissa ohjelmissa paljon esillä, ja sitä ripotellaan esimerkiksi leivän ja salaatin päälle, mikä on täysin tarpeetonta”, Jula sanoi.

Mitähän Jaakko Kolmonen tuumii tällaisesta suolahulluttelusta? Ei taida ilahtua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat