Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavo Pesusieni -sarjan käsikirjoittajan suosikkihahmo on pahis Plankton

Eric Shaw oli lapsiyleisön tentattavana Helsingin Annantalolla.

Radio ja TV
 
Markus Jokela / HS
Ferdinand de Dampierre (vas.) ja Leo Ailio tulivat tapaamaan Paavo Pesusienen käsikirjoittajaa Eric Shaw’ta toukokuussa Annantaloon.
Ferdinand de Dampierre (vas.) ja Leo Ailio tulivat tapaamaan Paavo Pesusienen käsikirjoittajaa Eric Shaw’ta toukokuussa Annantaloon. Kuva: Markus Jokela / HS

Toukokuun alussa Helsingin Annantalossa lapset pääsivät kyselemään käsikirjoittaja Eric Shaw’lta amerikkalaisesta Paavo Pesusieni -sarjasta. Vuonna 1999 alkanut animaatiosarja on ollut menestys, sitä on esitetty 125 maassa. Shaw (s. 1973) oli mukana käsikirjoittamassa sarjaa 4.–6. kaudella. Tänään MTV3 alkaa näyttää kuudetta kautta, jota Shaw siis teki.

”Kuten kaikki tarinoiden kirjoittajat, minäkin käytän pohjana hetkiä omasta elämästäni”, Shaw selittää ja kertoo esimerkin: Eräänä aamuna hammastahnatuubin korkki oli juuttunut. Kun se lopulta irtosi, se singahti päin Shaw’n naamaa.

”Mietin mitä tapahtuisi, jos sama olisi sattunut Paavolle. Hän ei olisi kehdannut kertoa noloa totuutta mustasta silmästään, vaan olisi keksinyt hullun tarinan suuresta tappelusta, jonka olisi muka voittanut. Juttu tietysti paisui siitä, ja lopulta Paavolle kävi kehnosti.”

Omaan suosikkijaksoonsa Shaw sai idean samoihin aikoihin, kun suri eroaan. Ravintolassa tarjoilija toi pöytään herkullisen hampurilaisen. Shaw’n päähän pälkähti ajatus, että Paavo voisi rakastua hampurilaiseen.

”Ihastuksissaan Paavo ei malttanut syödä hampurilaista, mutta lopulta se tietysti pilaantui. Hyvistäkin asioista pitää osata luopua”, Shaw valistaa.

Shaw oli filmihullu ja halusi tehdä tilannekomedioita jo lapsena. Myös piirretyt, kuten Väiski Vemmelsääri, Tom & Jerry ja Maantiekiitäjät, kuuluivat hänen suosikkeihinsa.

Aluksi Shaw haaveili ohjaajan töistä mutta kuuli, että kirjoittajille riittää enemmän hommia.

”Sarjan jaksolla on aina yksi ohjaaja, mutta käsikirjoittajia on yleensä monta. Paavoa kirjoitti minun kanssani kolme muuta.”

Shaw aloitti 90-luvun lopussa komediasarjojen kirjoittajana, mutta sitten tosi-tv vähensi töitä. Monien muiden tavoin Shaw siirtyi kirjoittamaan animaatiosarjoja. Hän on kirjoittanut myös muun muassa sarjaa Ystäväni Tiikeri ja Nalle Puh.

Paavo Pesusientä tehdessä Shaw’n suosikkipäivä oli keskiviikko. Silloin näyttelijät tulivat tekemään hahmojen äänet. ”Hauskinta oli kuulla oman työnsä heräävän henkiin.”

Suosikkihahmokseen Paavo Pesusieni -sarjassa Shaw nimeää Planktonin, joka on pahis.

”Tykkäsin kirjoittaa juttuja Planktonille, koska hänellä mikään ei koskaan onnistu, vaikka hän kuinka yrittäisi.”

Shaw on itse onnistunut pärjäämään kovalla alalla. Lopuksi hän antaa neuvon niille, jotka ehkä haluavat isona samoihin töihin. ”Ihmisten naurattaminen on hyvin palkitsevaa työtä, mutta jos haluaa oppia kirjoittamaan hauskoja juttuja, pitää lukea paljon.”

Paavo Pesusieni MTV3:lla klo 9.25.

MTV
Amerikkalainen Paavo Pesusieni -animaatiosarja on ollut menestys. Sitä on esitetty 125 maassa.
Amerikkalainen Paavo Pesusieni -animaatiosarja on ollut menestys. Sitä on esitetty 125 maassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat