Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hevirokkari Thor on tosielämän Spinal Tap

Dokumentin kiertuetaltioinnissa piipahdetaan Suomessakin.

Radio ja TV
 
Yle
Kehonrakentaja Jon Mikl Thorin muusikonura on tyssänyt jo monta kertaa, mutta Thor ei siitä lannistu.
Kehonrakentaja Jon Mikl Thorin muusikonura on tyssänyt jo monta kertaa, mutta Thor ei siitä lannistu. Kuva: Yle

Mukadokumentiksi muokattu ratkiriemukas This is Spinal Tap (1984) osoitti, kuinka helppoa on tehdä pilaa isottelevista ja keskinkertaisista rockin soittajista. Sen jälkeen alan dokumentteja onkin joutunut katsomaan hieman hölmistyneenä ja usein kieli naurusta turtana: tarua vai vielä tajuttomampaa tarua?

Ryan Wisen ohjaama I Am Thor (2015) horjuu samalla tavalla uskottavuuden rajalla, vaikka on enimmäkseen täyttä totta. Sen pääosassa on kanadalainen Jon Mikl Thor (s. 1953), joka sai julkisuuteen tuntumaa menestyneenä kehonrakentajana ja päätti toteuttaa lapsuutensa supersankarihaaveen raskasta rockia laulava rocktähtenä.

Alku olikin Thor-nimen omineelle blondille bodarille nopea ja nousukiitoinen. Mutta ura sakkasi pian ensilevyn (1977) jälkeen epämääräisiin erimielisyyksiin, eikä entisen stripparin eteneminen elokuvanäyttelijänä edistynyt yhtään paremmin. Silti hän jaksoi yrittää – ja yrittää yhä Wisen dokumentissa, jossa tekee jälleen yhtä paluutaan.

Surkuhupaisa tarina on sähläilyineen ja säätöineen kiehtova, mutta Wise olisi voinut terävöittää kerrontaa journalistisemmalla otteella. Nyt hän näyttää luottavan kaikkeen kerrottuun vähän liikaa, kysymättä ja kyseenalaistamatta.

Thorin antaumuksellisuutta voi silti vain ihailla, vaikka keikat olisivat rautatankojen taivuttamisineen ja tiiliskivien rikkomiseen puolivillaisia. Hän jaksaa, sillä yleisön ihailu tuntuu olevan vilpitöntä sekä vitsin ymmärtävää – myös dokumentin päättävällä kiertueella, jolla hän esiintyy Tampereella ja Helsingissä.

I Am Thor Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat