Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotia vaille voi jäädä monesta syystä

Marja Kurikan dokumentti seuraa läheltä asunnottomia ja myös työntekijöitä, jotka yrittävät auttaa heitä.

Radio ja TV
 
Pekka majailee ulkona ja elättää itsensä pullojenkeruulla.
Pekka majailee ulkona ja elättää itsensä pullojenkeruulla.

Asunnottomuus on tavallaan hyväksytty jokaisen kehittyneenkin yhteiskunnan väistämättömäksi lievelilmiöksi. Myös Suomessa on tuhansia asunnottomia, joista suurin osa pääkaupunkiseudulla eli siellä, missä asuminenkin on kalleinta.

Viime vuosina asunnottomuus on Suomessa kääntynyt laskuun, sillä sen vähentämiseksi on tehty töitä. Marja Kurikan dokumentissa seurataan muutamaa koditonta, mutta samalla nähdään, mitä eri vapaaehtoiset ja viranomaiset yrittävät tehdä heitä auttaakseen.

Tehtävä ei ole helppo, sillä jokaisella on omat syynsä asunnon puutteeseen. Joillakin on vain käsittämättömän huonoa onnea, jotkut ovat avuttomia, toiset eivät alun alkaenkaan ole oikein sopeutuneet yhteiskuntaan.

Joskus syyt jäävät harmaalle alueelle, eikä niitä osaa selittää sen paremmin ulkopuoliset kuin itse asunnotonkaan.

Tämä tulee hyvin ilmi Ilman kotia -dokumentista, jonka tapaukset edustavat ehkä myös tyypillisimpiä kohtaloita.

Keuhkoahtaumatautia poteva Seppo on työkyvyttömyyseläkkeellä, ja hän on saanut oman huoneen Hietaniemen asuntolasta.

Dokumentti kuvaa muutenkin arkea Hietaniemessä, ja siitä käy selväksi, että moneen muuhun verrattuna Sepon asuntotilanne on jo aika hyvällä tolalla.

Pekka vastaa perinteisempää mielikuvaa asunnottomasta, sillä hän oikeasti majailee ulkona ja elää keräilemällä pulloja. Jostain syystä hän ei ole hakenut yhteiskunnan apua, eikä häntä ensin edes saada muuttamaan tukiasuntoon, vaikka sitä hänelle tarjotaan. Luultavasti kukaan ei osaa sanoa, mitä Pekan päässä todella liikkuu.

Toisen Pekan ja hänen tyttärensä Suvin kodittomuus on selkeämpi tapaus. Pekka on saanut häädön, ja he asuvat aikuisen tyttären kanssa autossa, keskellä talvea.

Nuori Jan taas kiertää ympäri Suomea tuttujen nurkissa. Hän on fyysisesti ihan kunnossa, eikä hänellä ole päihdeongelmaa, mutta kahden kuukauden vuokrarästien takia uutta asuntoa ei käytännössä voi saada.

Kaiken lisäksi hän kuljettaa mukanaan kahta koiraa. Virkailijatkin ovat silmin nähden ihmeissään hänen kanssaan, mutta paljon jää myös kertomatta.

Onko työttömyys seurausta asunnottomuudesta vai päin vastoin?

Marja Kurikka on dokumentaristina erikoistunut sosiaalisiin ongelmiin, ja hän on ohjannut muun muassa Teiniäidit-sarjaa. Hän ei yleensä etsi syyllisiä vaan menee lähelle ihmisiä ja pyrkii aina löytämään myös toivoa paremmasta.

Näin käy myös Ilman kotia -dokumentissa.

Dokumenttiprojekti: Ilman kotia TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat