Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tositapahtumiin perustuva draamasarja esittää kolme näkökulmaa rasistisiin murhiin

Pieni saksalainen uusnatsien solu jatkoi veritekoja seitsemän vuotta. Yhden murhaajista oikeudenkäynti on yhä kesken.

Radio ja TV
 
Yle
Uwe Mundlos (Albrecht Schuch, kesk.) ja Uwe Böhnhardt (Sebastian Urzendowsky) tekivät itsemurhan vuonna 2011. Beate Zschäpen (Anna Maria Mühe) oikeudenkäynti on edelleen kesken.
Uwe Mundlos (Albrecht Schuch, kesk.) ja Uwe Böhnhardt (Sebastian Urzendowsky) tekivät itsemurhan vuonna 2011. Beate Zschäpen (Anna Maria Mühe) oikeudenkäynti on edelleen kesken. Kuva: Yle

Saksassa jatkui taas eilen tiistaina oikeudenkäynti, jossa nelikymppistä naista, äärioikeistolaiseen terroristisoluun kuulunutta Beate Zschäpeä, syytetään osallisuudesta kymmeneen murhaan, viiteentoista aseelliseen pankkiryöstöön ja kahteen pommi-iskuun.

Eikä oikeudenkäynnin loppu ole varmistunut vieläkään – kolmen vuoden, 280 istuntopäivän ja 550 todistajan jälkeen.

Saksalaiset ihmettelevät yhä, miten sekä poliisi että turvallisuuspoliisi epäonnistuivat tehtävässään niin perusteellisesti, että solu saattoi jatkaa viharikoksiaan seitsemän vuotta ja hajosi vasta Zschäpen kahden kumppanin itsemurhaan marraskuussa 2011.

Kesken Zschäpen pitkää oikeudenkäyntiä valmistunut kunnianhimoinen draamasarja NSU – Saksan uusnatsimurhat (2016) taustoittaa prosessiin johtaneita tapahtumia kolmella itsenäisellä, elokuvan mittaisella jaksolla. Kaikki ovat tyyliltään dokumentaarisia, mutta lopullisesta totuudesta – juridisessa mielessä – ei tietysti ole vielä täyttä selkoa.

Marraskuussa 2011 pidätetty Zschäpe suostui puhumaan asiasta vasta joulukuussa, jolloin kuvaili itseään sivustajakatsojaksi ja uhriksi, joka ei miesystäviensä uhkaamana uskaltanut kääntyä poliisin puoleen.

Sarjan ensimmäinen elokuva Syylliset ei päästä häntä yhtä helpolla, vaikka välttää prosessin keskeneräisyyden takia tekojen tarkkaa esittelyä ja erittelyä. Samalla elokuva yrittää avata nuorten nyrjähtämisen syitä.

Itä-Saksan Jenassa 1970-luvulla syntyneet Zschäpe, Uwe Böhnhardt ja Uwe Mundlos tunsivat tulleensa petetyiksi, sillä he eivät päässeet osallisiksi Berliinin muurin murtumisen jälkeisistä, poliitikkojen lupaamista rikkauksista. Uhreja he eivät silti ole vaan vastuussa valinnoistaan.

Elokuvallisesti Syylliset ei ole uutta luova, mutta kaikilta osiltaan erinomainen. Sarjan koskettavin ja tavallaan myös kuohuttavin on silti toinen osa Uhrit, jonka kertoja on ensimmäisen, syyskuussa 2000 ammutun miehen teini-ikäinen tytär.

Asenteellisen poliisin toimet tapauksen selvittelyssä ovat melkein murhia murhaavampia.

NSU – Saksan uusnatsimurhat alkaa TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat