Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Feministinen vampyyrielokuva on yhä harvinaisuus

Keskiviikkona Teemalla nähtävän Byzantiumin toistuva teema on miesten tuhoisa vallankäyttö.

Radio ja TV
 
Yle
Eleanorista (Saiorse Ronan) tuli vampyyri. Miksi – se selviää Byzantium-elokuvassa.
Eleanorista (Saiorse Ronan) tuli vampyyri. Miksi – se selviää Byzantium-elokuvassa. Kuva: Yle

Vampyyritarinat kertovat yleensä vallasta, seksistä, rakkaudesta, viettelystä ja murhista. Niinpä voisi kuvitella, että feministisiä vampyyrielokuvia olisi tehty runsaastikin.

Ne ovat kuitenkin harvinaisia, ja yksi niistä nähdään tänään, nimittäin irlantilaisen Neil Jordanin melankolinen fantasiajännäri Byzantium (2012). Elokuvassa kaksi naisvampyyria, Eleanor ( Saoirse Ronan ) ja Clara ( Gemma Arterton ) piilottelevat uhkaavilta miehiltä. Takaumissa kerrotaan, kuinka ja miksi naisista tuli vampyyreita. Toistuva teema Byzantiumissa on miesten tuhoisa vallankäyttö.

Sama teema nousee esiin viime vuosien tunnetuimmassa feministisessä vampyyrielokuvassa A Girl Walks Home Alone at Night (2014), joka nähtiin Teemalla viime marraskuussa. Siinä naisvampyyri kulkee öisillä kaduilla ja iskee halutessaan.

Nämä kaksi ovat selvimmät tapaukset. Omalla tavallaan feministinen tienraivaaja oli Dracula’s Daughter (1936), joka nosti päähenkilöksi naispuolisen vampyyrin. Sellaiset olivat tuohon aikaan valkokankaalla vielä harvinaisuuksia.

Tomas Alfredsonin ruotsalaiselokuva Ystävät hämärän jälkeen (2008) ja sen samanniminen amerikkalaisversio (2010) ottivat tuoreen asenteen vampyyrielokuvatraditioon. Elokuvien vampyyritytössä on nähty uudenlainen, entistä feministisempi sankari.

Televisiossa asiat menivät toisella tavalla. Suorasukaisen feministiset Buffy, vampyyrintappaja (1997–2003) ja Angel (1999–2004) raivasivat tietä muillekin vampyyrisarjoille.

Byzantium (USA/Britannia 2012) Teemalla klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat