Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Isis otti Euroopan kohteekseen

BBC:n toimittajat selvittävät, millaisiksi Isisin toimintatavat Euroopassa ovat vaihe vaiheelta muokkautuneet.

Radio ja TV
 
John O'Kane / Yle
Toimittaja Peter Taylor hiljentyy Pariisin terrori-iskun uhrien muistoksi sytytettyjen kynttilöiden äärellä.
Toimittaja Peter Taylor hiljentyy Pariisin terrori-iskun uhrien muistoksi sytytettyjen kynttilöiden äärellä. Kuva: John O'Kane / Yle

BBC:n tuottaman dokumentin alkupuolella kerrotaan useista terrori-iskuista, jotka karahtivat kiville. Välillä henkien säästyminen oli viranomaisten ansiota, välillä tappamaan värvätyt muuttivat mielensä. Surullista kuitenkin on, että esitellyt tapaukset olivat vain välivaiheita matkalla kohti viime marraskuista Pariisin verilöylyä, jossa kuoli 130 ihmistä.

Toimittajat Peter Taylor ja Secunder Kermani selvittävät haastatteluihin ja salaisiin kuulustelupöytäkirjoihin nojaten, millaisiksi Isisin toimintatavat Euroopassa ovat vaihe vaiheelta muokkautuneet.

Tapahtumien keskushenkilöksi asettuu Brysselin Molenbeekissä kasvanut Abdelhamid Abaaoud. Hän oli pikkurikollinen, josta vankilassa radikalisoiduttuaan tuli suurrikollinen. Abaaoud liittyi Isisiin, ja lopulta hänestä tehtiin järjestön Euroopan-operaatioiden suunnittelija. Kuten tiedetään, Abaaoud kuoli tulitaistelussa poliisin kanssa Ranskassa marraskuussa.

Melko nopeasti dokumentissa ohitetaan kieroutunut saarnamies Khalid Zerkani, joka oikeastaan on kaiken alkupiste, sillä hänet mainitaan myös Abaaoudin radikalisoitumisen syynä. Zerkani onnistui myrkyttämään kymmenien belgialaisnuorukaisten mielen ja houkuttelemaan heidät Syyriaan tappamaan ja usein myös kuolemaan. Dokumentin ulkopuolelta kerrottakoon, että Zerkani pidätettiin Ranskassa maaliskuussa, ja hän kärsii nyt 15 vuoden vankeustuomiota.

Ohjelma on toteutettu napakasti. Häiritsevää on ainoastaan kuulustelujen turha dramatisointi.

Ulkolinja: Eurooppa ja Isis TV1:ssä klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat