Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virginialaiset trokariveljekset ovat legenda

Nick Caven käsikirjoittama Laittomat on rujo tarina kieltolain vuosilta.

Radio ja TV
 
Richard Foreman / Yle
Laittomat-elokuvan roolitus on onnistunut. Howard Bondurantia esittää Jason Clarke ja Jack Bondurantia Shia LaBeouf. Veljeskaartin kovimman luun, isoveli Forrest Bondurantin roolissa on Tom Hardy.
Laittomat-elokuvan roolitus on onnistunut. Howard Bondurantia esittää Jason Clarke ja Jack Bondurantia Shia LaBeouf. Veljeskaartin kovimman luun, isoveli Forrest Bondurantin roolissa on Tom Hardy. Kuva: Richard Foreman / Yle

Laittomat ★★★ Lawless, USA 2012 Teema klo 21.00.

Rockin monitoimimies Nick Cave tunnetaan musiikin lisäksi runoista ja romaaneista, mutta hänellä on myös elokuvaura, johon kuuluu näyttelemistä, musiikkia tietenkin sekä muutama käsikirjoitus.

Laittomat on Caven ja hänen maanmiehensä, australialaisohjaaja John Hillcoatin kolmas yhteistyöelokuva. Ensimmäinen Ghosts… of the Civil Dead valmistui jo 1988 Australiassa, ja Cave oli yksi sen käsikirjoittajista. Toinen, The Proposition (2005), on 1880-luvun Australiaan sijoittuva western.

Laittomissakin on westernin henkeä, mutta tarina ajoittuu kieltolain vuosiin Yhdysvalloissa. Päähenkilöinä ovat Bondurantin veljekset, jotka hoitavat trokaribisneksiään Virginian maaseudulla.

Kuviot sekoittuvat, kun paikallisen seriffin avuksi saapuu chicagolainen hienostelija Charley Rakes.

Rakesin keinot ovat brutaalin raakoja. Bondurantitkaan eivät ole pulmusia, mutta paikallisilla on olleet omat sääntönsä.

Caven käsikirjoitus perustuu Matt Bondurantin historialliseen romaaniin, joka on ilmestynyt vuonna 2008. Kuten sukunimestä voi päätellä kirjailija on veljesten sukua suoraan alenevassa polvessa. Kyse on siis tositapahtumista.

Bondurantit olivat legenda, sillä heitä ei saatu hengiltä millään. Varsinkin isoveli Forrest kävi kuoleman porteilla useaankin otteeseen, mutta aina hän palasi, vähän vain aiempaa kehnommassa kunnossa. Kuolemattomuus onkin koko tarinan teema.

Veljeksistä nuorin, Jack, ei ole sisäistänyt Forrestilta saamaansa oppia. ”Me hallitsemme pelkoa”, Forrest julistaa, mutta Jack ei pääse pelon yli. Ja se joka pelkää, yleensä myös mokailee.

Ohjaaja John Hillcoat tunnetaan musiikkivideoistaan, joita hän on tehnyt muun muassa Manic Street Preachersille, Depeche Modelle, Muselle, Nick Cavelle ja HIMille.

Laittomissa on hieno joskin tyypillinen tunnelma, jota realistiset ja usein pitkitetyt väkivaltakuvaukset rikkovat. Niiden ennakoiminen tekee elokuvasta aika pian puuduttavan yksitoikkoisen. Tässä tapauksessa voisi kerrankin olla iloa siitä, että tietäisi elokuvan loppuratkaisun etukäteen.

Roolitus on kohdillaan. Jackia näyttelee Shia LaBeouf, keskimmäistä Howardia Jason Clarke ja Forrestia Tom Hardy, joka on vahvoilla Bond-veikkauksissa. Tästä roolista ei tosin ole herrasmiehen tyylinäytteeksi.

Guy Pearce on tiukka pahis Rakesin roolissa. Mukana on myös kaksi herkkäkasvoista mutta lujaluontoista naista: Jessica Chastainin esittämä Maggie sekä Mia Wasikowskan Bertha.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat