Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuortensarja Sekasin perustuu mielenterveyskuntoutujien kertomuksiin

”Kaikki sarjassa kuvattu olisi voinut tapahtua”, ohjaaja Teemu Nikki sanoo.

Radio ja TV
 
Kerttu Jaatinen / Yle
Sekasin-sarja kertoo Satakielen (Eve Hotti, vas.), Papillonin (Elias Westerberg), Hyden (Anssi Niemi) ja Lumikin (Anna Böhm) vaiheista.
Sekasin-sarja kertoo Satakielen (Eve Hotti, vas.), Papillonin (Elias Westerberg), Hyden (Anssi Niemi) ja Lumikin (Anna Böhm) vaiheista. Kuva: Kerttu Jaatinen / Yle

”Kun kaikesta leikataan ja kaikki menee päin helvettiä, olisi kumma, jos eivät sekä nuoret että aikuiset voisi huonosti”, Teemu Nikki sanoo. Hän on ohjannut Sekasin-sarjan, joka kertoo neljästä nuoresta mielenterveyspotilaasta.

Sarja osuu ajankohtaiseen kipupisteeseen, sillä joka viidennen tai jopa joka neljännen nuoren arvioidaan kärsivän mielenterveyshäiriöistä, joihin tarvitaan hoitoa tai lääkkeitä. Ne ovat koululaisten ja nuorten aikuisten yleisimpiä terveysongelmia.

Nikin ja tuottaja Jani Pösön käsikirjoitukset perustuvat tositarinoihin mielenterveyspotilaiden kokemuksista. Ylen aloitteesta sarjaa varten haastateltiin neljää mielenterveyskuntoutujaa. Heidän kertomuksiaan muokattiin dramaturgian ja tietosuojan vaatimusten mukaan.

”On vähän vaikea itsekin erottaa, mikä on totta ja mikä sepitettä. Kertomuksia on kärjistetty ja tiivistetty, koska suljetuilla osastoilla tapahtuu kyllä kaikkea, muttei yhtä usein kuin sarjassa”, Nikki miettii.

Muun muassa mielialalääkkeen aiheuttama säväyttävä intiimiongelma ja pako perustuvat tekijöiden kuulemiin kertomuksiin. ”Mutta tarinoitahan nekin ovat, haastattelemiemme ihmisten versioita kokemuksistaan”, Nikki huomauttaa.

Jotta uskottavuus säilyi, tekijät keskustelivat myös hoitohenkilökunnan kanssa ja tarkastuttivat käsikirjoitukset heillä.

”Kaikki sarjassa kuvattu olisi voinut tapahtua”, Nikki sanoo.

Toden tuntua lisää, että sarja kuvattiin Kellokosken sairaalan suljetulla osastolla, joka oli poistettu käytöstä.

”Enimmäkseen yhteen paikkaan keskittyminen kevensi kuvauksia, kun ei tarvinnut rakentaa monia kuvauspaikkoja eikä siirtyä niiden välillä. Sarjan tekeminen ei juuri poikennut elokuvan tekemisestä, vaikka tv-tuotannoissa on pienemmät resurssit”, Nikki sanoo.

Nikki tunnetaan etenkin komedioiden tekijänä. Pösön kanssa hän on tehnyt lyhäreitä, #lovemilla-sarjan ja sen pohjalta Lovemilla-elokuvan.

Sekasin-sarja tuntuu niihin verrattuna vakavalta, jopa synkältä.

”Nämä ovat traagisia tarinoita, joista ei saa vääntää halpoja vitsejä. Alussa neljä päähenkilöä joutuvat paikkaan, joka tuntuu pelottavalta”, Nikki huomauttaa.

”Toisaalta halusimme inhimillistää suljettuja osastoja. Sarjan jatkuessa mukaan tulee lisää huumoria ja lopuksi jää toivo. Mielenterveysongelmista voi parantua ja elämälle löytää taas tarkoituksen.”

Sekasin on katsottavissa Areenassa ja Youtubessa. Sarja esitetään TV2:ssa 23.–27.5. maanantaista perjantaihin klo 20.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat