Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun elokuvatähti putosi kuolemaan

Savupiippu-dokumentti sekoittaa ahnaasti menneisyyttä ja nykyaikaa.

Radio ja TV
 
Suomi-Filmi
Sirkka Sari ja Olavi Reimas Rikas tyttö -elokuvassa.
Sirkka Sari ja Olavi Reimas Rikas tyttö -elokuvassa. Kuva: Suomi-Filmi

Heinäkuun lopussa vuonna 1939 sattui yksi suomalaisen elokuvahistorian tragikoomisimmista onnettomuuksista. Ohjaaja Valentin Vaalan löytö, näyttelijä Sirkka Sari putosi Hotelli Aulangon savupiippuun ja kuoli Rikas tyttö -elokuvan tekijöiden juhlissa.

Jani Peltonen on tehnyt tapauksesta lyhytdokumentin Savupiippu (2014).

Hän sekoittaa siinä ahnaasti menneisyyttä ja nykyaikaa, heittää sekaan hieman havaintoja historiasta, arkkitehtuurista ja yhteiskunnasta.

Vajaassa puolessa tunnissa selviää, että Vaalan kuvausryhmä ei ollut ainoa, joka valitsi Hotelli Aulangon juhlapaikakseen. Siitä oli tullut muodikas heti valmistuttuaan.

Sirkka Sari oli kuollessaan vain 19-vuotias. Hän ehti näytellä kolmen Vaalan elokuvan pääroolit. Peltonen näyttää otteita kaikista elokuvista. Lisäksi dokumentissa on arkistofilmejä vuosikymmenten varrelta ja pätkiä Aulangolla nykyisin aikaansa viettävästä väestä. Peltosen ote on kunnianhimoinen mutta hiukan hajanainen.

Jos siitä kaikesta haluaa etsiä sanomaa, se voisi olla se, että juhlat jatkuvat, vaikka tähti putoaa. Lohdullista lienee, ettei tapaus unohdu. Siitä pitää huolen iäkäs opas, joka esittelee kohtalokasta savupiippua.

Sirkka Sarin kuollessaan käyttämä rooliasuun kuulunut sormus on esillä Kansallisen audiovisuaalisen arkiston näyttelyssä Epookkipukuja ja taikalyhtyjä vielä 25.5. saakka.

Uusi Kino: Savupiippu Teemalla klo 23.16.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat