Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaara vaanii norjalaisia ennätyssyvyyksissä

Suomalaisosaaminen näkyy trillerin sukelluskohtauksissa.

Radio ja TV
 
Erik Aavatsmark / Yle
Aksel Hennie (oik.) näyttelee norjalaissukeltajaa, Wes Bentley hänen jenkkikollegaansa.
Aksel Hennie (oik.) näyttelee norjalaissukeltajaa, Wes Bentley hänen jenkkikollegaansa. Kuva: Erik Aavatsmark / Yle

Pioneer – sukellus meren syvyyksiin ★★★ Norja 2013 Fem klo 21.00

Harva tilanne synnyttää katsojassa yhtä voimakkaan hermopaineen kuin sukeltajien seuraaminen vedenalaisessa vaarassa. Tämän osoitti Juan Reinan lähtökohdiltaan traaginen kotimainen dokumentti Takaisin pintaan (2016), ja saman todistaa alkuosa norjalaisesta fiktioelokuvasta Pioneer – sukellus meren syvyyksiin (2013).

Norjalaistrillerissäkin näkyy suomalainen sukellusosaaminen. Vedenalaisen kuvauksen tiimi tuli Suomesta, ohjaajanaan Marko Röhr ja kuvaajanaan Teemu Liakka. He lukeutuvat myös menestyksekkään Järven tarina -dokumentin (2016) tekijöihin.

Erik Skjoldbjærgin ohjaaman Pioneerin tapahtumat sijoittuvat 1970-luvulle. Norjalaiset ovat löytäneet öljyä, mutta esiintymiä päästään hyödyntämään kunnolla vain, jos merenpohjaan hitsataan putki. Tämä vaatii sukeltamista ennätyssyvyyksiin.

Työtä vetävät amerikkalaiset asiantuntijat, mutta ryhmässä on myös kaksi norjalaista, veljekset Petter ( Aksel Hennie ) ja Knut ( André Eriksen ). Heidän yhteissukelluksellaan tapahtuu onnettomuus, ja Petter ryhtyy selvittämään, mitä tapahtui. Jännäriaineksia ei kuitenkaan hyödynnetä fiksuimmalla tavalla.

Lopputekstit paljastavat, että tekijät ovat halunneet nostaa esiin 1970-luvun sukeltajia koskevan epäkohdan. Dokumentti olisi ollut tähän parempi tie, sillä nyt ei voi tietää, mitkä tarinan palat ovat faktaa ja mitkä fiktiota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat