Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murrosikäiset pakenevat Syyrian sotaa omin avuin

Osa materiaalista on pakolaisten itsensä kuvaamaa.

Radio ja TV
 
Abdu (vas.) ja Ghaith ovat matkalla kahdestaan.
Abdu (vas.) ja Ghaith ovat matkalla kahdestaan.

Kuudetta vuotta jatkuvan Syyrian sekavan sisällissodan tunnusluvut ovat pysäyttäviä pelkästään summittaisina: neljännesmiljoona kuollutta, yli miljoona haavoittunutta, yli kymmenen miljoonaa pakolaista. Ja jokaisella on oma tarinansa, sekä kuolleilla että elävillä.

Tanskan televisiolle tuotettu Pako Syyriasta (2016) kertoo pienen pätkän kahdesta toisiaan sivuavasta elämäntarinasta – yksittäisinä esimerkkeinä, sen enempää yleistämättä.

Matkaraportiksi muokatun dokumentin pääosassa on kaksi 15-vuotiasta poikaa, jotka pakenevat sotaa ilman omaisiaan tai lähisukulaisiaan kesällä 2015. Kuten pakeni samana vuonna omin avuin arviolta 75000 muuta syyrialaista lasta ja nuorta.

Tunnin mittainen karu, poikien osittain itse kuvaama tarina alkaa Syyrian pohjoisesta rajanaapurista Turkista, jossa on tuoreimpien tietojen mukaan melkein kolme miljoonaa syyrialaista pakolaista. Isän menettänyt ja äidistä erilleen joutunut Ghaith ei ole enää yksi heistä, sillä hän on saavuttanut jo haaveittensa määränpään Saksan. Dokumentin alussa se on ymmärrettävästi erittäin epävarmaa, sillä hän ja hänen kaltaisensa ovat vielä aikuisia enemmän muiden armoilla.

Runsaan kuukauden kestävän matkan – laivalla, junalla, auton, jalan – henkistä rasitusta helpottaa hieman ystävystyminen vanhempansa menettäneeseen samanikäiseen Abduun, joka yrittää päästä setänsä luokse Etelä-Ruotsin Landskronaan.

Viranomaisten virittämät verkot kiristyvät kuitenkin heidän pitkän pakomatkansa kuluessa. Eivätkä ne ole turvaverkkoja.

Dokumenttiprojekti: Pako Syyriasta TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat