Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle toi kanavilleen kaksi sarjaa viittomakielisille – uusiakin ohjelmaideoita olisi

”Viittomakielistä ohjelmaa on ollut todella vähän, jos verrataan naapurimaan Ruotsin tarjontaan”, Kuurojen liiton Helena Torboli sanoo.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Petri Vilén / Yle
Uudessa viittomakielisessä Jarkko ja kuuro Amerikka -sarjassa Jarkko Keränen tapaa kuuroja ammattilaisia ympäri Yhdysvaltoja.
Uudessa viittomakielisessä Jarkko ja kuuro Amerikka -sarjassa Jarkko Keränen tapaa kuuroja ammattilaisia ympäri Yhdysvaltoja. Kuva: Petri Vilén / Yle

Suomessa on arviolta 4 000–5 000 kuuroa. Heille ei ole itsestäänselvää nähdä omankielistä ohjelmaa televisiosta.

Viisiosainen Jarkko ja kuuro Amerikka tuo viittomakielisen ohjelmiston kuitenkin keskelle parasta katseluaikaa. Siinä syntymäkuuro Jarkko Keränen kiertää Yhdysvaltoja ja tapaa kuuroja ammattilaisia Nasan insinööristä lääkäriin. Kevyeen matkailuohjelmaan mahtuu monta huomiota siitä, millaisia esteitä kuurojen on voitettava.

Helena Torboli Kuurojen liiton johtoryhmästä kertoo, että ohjelmaa on odotettu innolla viittomakielisten parissa.

”Viittomakieliset esiintyjät ovat tärkeitä roolimalleja ja vahvistavat viittomakielisen yhteisön kulttuuria. Suurelle yleisölle kielen näkyminen osana tv-tarjontaa avartaa näköalaa viittomakielistä ja viittomakielisestä yhteisöstä.”

Vuonna 2011 radio- ja televisiolakiin kirjattiin tekstitysvelvoite. Sen mukaan Ylen piti vuoteen 2016 mennessä tekstittää muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki ohjelmansa ja isoimpien kaupallisten kanavienkin 50 prosenttia.

”Kotimaisten ohjelmien tv-tekstitys on lisännyt huomattavasti ohjelmien saavutettavuutta kuuroille, tosin puutteita tekstityksissä on erityisesti suorien lähetysten kohdalla”, Torboli kertoo.

Tekstityksen rinnalle kaivataan kuitenkin viittomakielen käyttöä.

”Ylen viittomakielistä ohjelmaa on ollut todella vähän, jos verrataan naapurimaan Ruotsin tarjontaan. Ruotsissa nautitaan joka päivä viittomakielisestä lastenohjelmasta, ja lisäksi siellä on ajankohtaisohjelmia ja eri ohjelmia nuorille.”

Ylen Pikku Kakkonen ja Kuurojen liiton Viittomakielinen kirjasto aloittivat vuonna 2013 yhteistyön. Sen satoa on myös huomenna Pikku Kakkosessa alkava Tikkumäen talli. Viisiminuuttisissa jaksoissa tutustutaan ponien ja hevosten hoitoon viittomakielisen Iiris -tytön johdolla.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Salla Lähteenmäki on ollut ideoimassa ja tekemässä sekä Jarkko ja kuuro Amerikka -sarjaa että Tikkumäen tallia. Hänen mukaansa viittomakielisellä tuotannolla on hyvät mahdollisuudet kasvuun.

”Tekijöitä kyllä löytyy ja ideoitakin. Tarvitsemme vain rahoitusta ja yhteistyökumppaneita, jotka ajattelevat niin sanotusti laatikon ulkopuolella.”

Lähteenmäki muistuttaa, että tässä suhteessa eletään ratkaisun hetkiä, kun Ylen julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta ollaan arvioimassa uudelleen.

”Selvityksen tuloksilla lienee paljon vaikutusta viittomakielisten ohjelmien tuotantoon. Toivomme, että työryhmä on ajatellut myös viittomakielisten tarpeita.”

Jarkko ja kuuro Amerikka TV1:ssä ke klo 20.00. Tikkumäen talli TV2:ssa to klo 17.20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat